Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в рамките на конференция "Измененията на климата - предизвикателствата пред българската природа и туризъм" в зала 3 на НДК, съобщи БТА.

Анализът на уязвимостта показва, че туризмът е умерено устойчив сектор. Климатичните промени създават предпоставки за удължаване на летния туристически сезон, поради промените в температурите, посочи Василева.

Затова смятаме, че много важна и приоритетна възможност за България е развитието на алтернативните, целогодишни видове туризъм - познавателен, религиозен, маршрутен, кулинарен, винен, балнео, спа и културен, добави тя. По думите й това ще даде възможност за развитието на малкия и среден бизнес и създаването на нови работни места целогодишно.

Въздействието на тези климатичните промени у нас е видно чрез удължаването на периодите на засушаване, намаляване на общото количество валежи в страната на целогодишна база и в същото време увеличаването на интензитета на валежите, посочи Василева.

Това е фактор за повишен риск от наводнения и гръмотевични бури и други природни бедствия, за което трябва да бъдем готови и да полагаме усилия за адаптация и превенция, отбеляза тя.

По думите й анализът на уязвимостта на секторите от българската икономика показва, че България е сравнително стабилна и повечето сектори са определени като умерено устойчиви.

По отношение на водите статистическите данни показват подобрение във физико-химичното им състояние през последните години, нарастване на пречистените отпадъчни води и на селищата с адекватни системи за водоснабдяване и пречистване.

Остава рискът от засушаване и наличие на достатъчен дебит, поради наличието на по-малко валежи след повишаването на температурата, каза екоминистърът. По думите й обаче България не може да бъде наречена "държава във воден стрес", за разлика от други по-южни държави.

За 2016-2035 г. няма да настъпят съществени промени в капацитета за осигуряване на екосистемите. Най-силно чувствителни са вътрешните влажни зони и храстовите екосистеми, посочи екоминистърът.

Научните изследвания показват още, че градската среда у нас е изключително устойчива на климатичните промени до 2035 г., тъй като дотогава у нас не се очакват драстични промени в климатичните условия.