По-рано беше съобщено, че временният районен прокурор на Казанлък Кръстин Кацаров повдига обвинение на журналиста от местната ПрессТВ за всяване на паника покрай наводненията в града. Причината е отразяването на наводненията в началото на февруари.

Следобед прокуратурата на България разпространи прессъобщение, че досъдебното производство е срещу неизвестен извършител и че "категорично не отговарят на истината твърдения за осъществявана репресия срещу журналист и ограничаване на свободата на словото."

В същото време Георги Манев е получил призовка, на която пише "Обвиняем",съобщи ClubZ.

Както посочва и прессъобщението на прокуратурата, "прегрешението" е по чл. 326 от Наказателния кодекс:

„Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години.“

След медийните публикации по случая Окръжната прокуратура в Стара Загора е иззела случая от Районна прокуратура - Казанлък и го е възложила на следовател от Окръжен следствен отдел - Стара Загора.

Днес Георги Манев е привикан в полицията в Казанлък и е информиран за развитието.

Наблюдаващ прокурор обаче е същият Кръстин Кацаров, от когото тръгва всичко.

Главната прокуратура потвърди думите на журналиста, че всичко е започнало след среща с кмета на Казанлък Галина Стоянова.

"Неверните данни са за скъсана дига и опасност от наводнения, с които е предизвикана паника в населението. Подобна дига не съществува и опасността от наводнение също е била нереална", пише още в съобщението на прокуратурата.

Тези думи обаче противоречат на кадрите от репортажите, където се виждат улици и дворове под вода.

"Категорично не отговарят на истината твърдения за осъществявана репресия срещу журналист и ограничаване на свободата на словото", заявиха още от държавното обвинение.

В петък обаче колеги и приятели на журналиста ще се съберат в 13 ч., в градинката пред районното управление на полицията в Казанлък, за да го подкрепят.