Освен в София големи католически общности у нас има и в Раковски, Пловдив, Хисар, Русе и др.

Тази година католици и православни празнуват светлия празник на различни дати. Православните ще отбележат възкресението на Исус Христос на 1 май.

Великден е денят, в който всички християни празнуват възкресението на Божия син – Исус Христос.

В християнската религия на Възкресение Христово се чества възкръсването на Исус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан.

Подготовката за честването му започва в седмицата преди Великден, наричана Страстна седмица. Тя е последната седмица от живота на Исус Христос.

На Разпети петък Папа Франциск осъди тероризма, безразличието към страданията на мигрантите, корупцията и алчността, по време на процесията "Кръстен път" (Via crucis), една от най-емоционално наситените церемонии в католическия календар.

Папа Франциск заклейми и "крадците и корумпираните служители", хора, които трупат богатство, като оставят бедните "да умират от глад на прага на вратите си", и припомни за преследваните християни, които са "убивани, изгаряни живи, прерязвани са им гърлата и са обезглавявани от варварски остриета на фона на страхливо мълчание".

Президентът Плевнелиев поздрави католическата общност

Бих искал да Ви поздравя с настъпването на Великден и да отправя към Вас и Вашите семейства своите най-топли пожелания за здраве, любов и благоденствие, се посочва в поздравление на държавния глава по повод на католическия Великден, съобщи прессекретариатът на президента.

В тези празнични за всички католици дни, семействата, разпръснати по целия свят, ще се съберат, за да почетат чудото на Възкресението. Нека в тези мигове, споделени с най-близките ни, да си спомним и за всички онези, които в последните месеци загубиха живота си вследствие на въоръжени конфликти и варварски актове на насилие, отбелязва президентът Плевнелиев.