Едва между 4% и 13% от децата на двумесечна възраст са кърмени, сочи проучване, цитирано от представителката на УНИЦЕФ за България Таня Радучай на среща в столичен хотел, посветена на ползите от кърменето, предаде БГНЕС. Организатори са УНИЦЕФ, Национална асоциация "Подкрепа за кърмене" и Националния комитет по кърмене при Министерството на здравеопазването, както и Посолството на Норвегия в София.

По-рано бяха изнесени данни, че почти 63% от норвежките майки кърмят децата си до навършване на 6 месечна възраст.

Дейно участие в обсъждането взеха и посланиците на Норвегия и Унгария Тове Скарстейн и Юдит Ланг. На срещата дойдоха бившата министърка по европейските въпроси Гергана Паси, която е майка на 6-месечно бебе, активисти на асоциацията "Подкрепа за кърменето", както и много майки.

Днес не е Ден на цветята, а на равните права, обясни Таня Радучай смисъла на Международния ден на жената 8-ми март, който се празнува вече 100 г. Тя говори за ролята на жената в различните части на света и за кърменето като здравословна храна и защита срещу болести.
Радучай обясни и защо кърменето все още е непопулярно в България. Тревожни са данните, че 85% от децата на три месечна възраст у нас вече са на твърда храна, че в родилните домове и детските заведения не се спазват стандартите на Световната здравна организация.
Срещу агресивната реклама на фирми, рекламиращи хранителните си продукти, пък нямало "твърдо противодействие".

По-оптимистични данни представи посланикът на Унгария Юдит Ланг за собствената си страна по отношение на кърменето. Целта е 20% от родилните домове да насърчават кърменето и затова в нейната страна непрекъснато се правят семинари и обучения, за да имат майките информиран избор при храненето на децата си.