Всеки месец в учебното заведение от октомври миналата година се провеждат електронни кандидатстудентски изпити в единствения в страната университетски тестови център с 200 компютъра.
През март и април са проведени и две предварителни кандидатстудентски изпитни сесии на хартиен носител. Досега са се явили около 10 000 кандидати за около 3 600 места или средно по трима кандидати за едно място.

Предстоят още две електронни изпитни сесии (май и юни), както и редовната през юли.
"Очаквам в тях да се състезават средно по петима кандидати за място", прогнозира ректорът на УНСС. По думите му в най-търсените направления и поднаправления - „Финанси, счетоводство и контрол“, „Право“, „Медии и журналистика“, „Икономика с преподаване на английски език“, конкуренцията ще е още по-голяма.
"Тези резултати ме обнадеждават, че дори в условия на финансова, икономическа и демографска криза, при нарастваща конкуренция от страна на чуждестранни университети, УНСС ще запълни, както всяка година, местата за прием", коментира проф. Статев.

По думите му внимателно се следят динамиката и потребностите на образователния пазар.
"През последните 20 години се засили интересът към специалност „Финанси“, но заедно с това и „Счетоводство“ вече не й отстъпва като престиж. Много търсени от кандидат-студентите са и „Право“, „Медии и журналистика“, „Маркетинг“, „Международни икономически отношения“, „Бизнес икономика“, каза той.

Пазарът диктува не само появата на нови специалности, но и отпадането на стари, сочи анализът на ректорът.
"Много търсена беше специалност „Икономика на кооперациите“. В нея освен български се обучаваха и много студенти и докторанти от развиващите се страни, които считаха България за пример в кооперативното движение. След 1989 г. ролята на кооперациите в икономическото развитие на страната намаля и тази специалност бе закрита. На нейно място разкрихме „Икономика на недвижимата собственост“, която бързо се утвърди", посочи проф. Статев.

Тази година правителството за първи път намали приема на студенти за обучение от есента - с малко над 1500 места. Увеличен е обаче приемът за природни науки, математика и информатика, педагогически науки, здравеопазване и спорт.