Идеята е на кандидата за президент на Австрия от крайнодясната Партия на свободата (АПС) Норберт Хофер, цитиран от ТАСС и БТА.

Хофер смята, че противотежест вътре в ЕС "по много въпроси днес са именно страните от "Вишеградската група". "Виждам смисъл в организирането на конференция "Вишеградска група плюс", на която ние с Чехия, Полша, Унгария, Словакия, а също със Словения, Сърбия и Хърватия можем да се срещаме редовно и да осъждаме политиката на ЕС", каза кандидатът от АПС.

Независимият кандидат и бивш лидер на Партията на зелените Александер ван дер Белен, от своя страна, е уверен, че "Австрия като неутрална страна в сърцето на Европа трябва да поддържа добри отношения с всички съседни страни".

"Правителствата на някои страни от ЕС следват националистически курс, а много други поддържат проевропейски курс, който аз смятам за най-добър път за бъдещето на Австрия", отбеляза Ван дер Белен.

Той смята, че "едностранен курс" е опасен. Според него трябва да се поддържат добри отношения както със страните от "Вишеградската група", така и с другите от ЕС, включително Германия и Италия, които са най-важните търговски партньори на Австрия.

Двамата австрийски политици дискутираха преди да се срещнат в неделя във втория тур на президентските избори в страната. Той трябваше да е на 2 октомври, но беше отложен поради технически проблеми в организацията на вота.

Сензацията в предишните гласувания беше оспорваното и драматично класиране на Хофер за балотажа.

Хофер призова да се свалят санкциите против Русия

Норберт Хофер изтъкна днес добрите си отношения с руското правителство и с новоизбрания американски президент Доналд Тръмп. Той говори на заключителния митинг на своята кампания във Виена, предаде ДПА.

Пред журналисти и активисти на неговата Партия на свободата, той призова за сваляне на санкциите срещу Москва. "Тези санкции нямаха никакъв ефект", каза Хофер, който сега е зам.-председател на австрийския парламент.

"Няма да повярвате колко покани вече имаме за Москва, а скоро ще посетим и Вашингтон", похвали се Хофер, цитиран от ДПА.

В заключителната си реч Хофер не спомена за планове да посети Брюксел, ако бъде избран.

Победа на крайнодесния кандидат Норберт Хофер на президентските избори в Австрия в неделя ще бъде "много, много лош сигнал" за цяла Европа, каза днес италианският външен министър Паоло Джентилони в интервю за Си Ен Ен.