Откритието се смята за уникално по рода си. "Това е първият пръстен, предназначен за извършване на убийства, намиран някога в България", съобщава доцент д-р Бони Петрунова, заместник-директор на Националния археологически институт с музей при БАН, ръководител на археологическия екип, цитирана от пресслужбата на общината.

"Сензационната находка е намерена на място, на което са живеели аристократи - върхушката на Добруджанското деспотство", пояснява Бони Петрунова, цитирана от БТА.

Археолозите смятат, че находката е пряко доказателство, че в 14-и век са извършвани серия убийства вероятно с политически характер, с използваните по това време отрови. Възможно е отровите да са били доставяни от Италия или Испания, с които е имало търговски отношения.

Според ръководителя на археологическия екип най-голяма е вероятността пръстенът да е свързан с конфликта между Добротица и неговия син Иванко Тертер, тъй като е известно, че между тях е тлеела силна омраза.

С находката се обясняват много от неизяснените смъртни случаи на нос Калиакра сред благородници и аристократи, близки до деспот Добротица.

Пръстенът представлява халка и припоена към нея кръгла касета, украсена с гранулация. Има изкуствено направена дупчица. Пръстенът е от бронз, със семпла, но доста изящна изработка.

Според археолозите самата касета е куха и пригодена така, че да може да се пълни с отрова, която да се изсипе съвсем незабележимо в чаша. Накитът е мъжки и най-вероятно е носен на малкия пръст на дясната ръка.

Бони Петрунова обяснява, че в много от античните пръстени са правени дупки, за да може полускъпоценният или скъпоценният камък да "диша", както твърдят бижутерите. В открития пръстен на Калиакра обаче няма камък, както и няма къде да бъде поставен такъв.

"Нямам никакво съмнение, че дупката е умишлено поставена и пръстенът е носен непременно на дясната ръка. Дупката е направена така, че точно като се придържа с пръст, отровата може да се изсипе в даден момент", коментира археологът.

Пръстенът е открит самостоятелно, извън контекст и ансамбъл от други предмети, във вътрешния град на Калиакра, където от 2011 г. досега са намерени над 30 златни предмета от украси, златни пръстени, обеци с нанизани на тях бисери.