Това заяви земеделският министър Мирослав Найденов след среща с представители на големи мултинационални компании, предлагащи хранителни продукти на европейския и световния пазар, цитиран от „Фокус”.

Срещата е провокирана от появилите се в европейския печат съобщения относно качествените стандарти на произвежданите и предлагани у нас храни от тези компании.
Преди дни бе съобщено, че Словашката асоциация на потребителите е проверила избрани маркови храни, купени от супермаркети в осем страни членки на ЕС: Германия, Австрия, Чехия, Полша, Словакия, Унгария, Румъния и България.
"Продуктите с по-ниско качество са били предназначени за така наречените нови страни членки на ЕС", заяви тогава председателят на сдружението Милош Лауко.

Проверените продукти са напитки с марката "Кока-Кола" (Coca-Cola), шоколад "Милка" (Milka), черен и червен пипер на "Котани" (Kotanyi), разтворимо кафе "Нескафе голд" (Nescafe Gold), кафе на зърна "Якобс крьонунг" (Jacobs Kroеnung) и кафе "Чибо еспресо" (Tchibo Espresso).

„Смятам, че българските потребители очакват да получат отговор има ли разлика в качеството на предлаганите на пазара у нас продукти с тези от старите-страни членки. В никакъв случай обаче не става въпрос за безопасност”, каза Мирослав Найденов. Той допълни, че не иска, след като у нас ползваме втора употреба автомобили и дрехи – сега да има и такива храни.

Найденов дори заяви, че ще се обърне по въпроса към европейския комисар по здравеопазването Джон Дали.
„Ще се боря за това българинът да бъде третиран като равностоен гражданин на ЕС. Затова се обърнах към фирмите да направим заедно възможното”, посочи той.

Присъстващите фирми, за които се отнася изследването, отрекоха да произвеждат различни по качество продукти за различните страни в ЕС. Някой представители дори поставиха под въпрос съществуването на потребителската асоциация от Словакия, направила изследването, което бе обявено за манипулация.

Министър Найденов посочи, че не подлага под съмнение нивото на качество и безопасност на продуктите въобще, защото компаниите, участвали в проучването са с многогодишна история. По покана на Найденов изпълнителният директор на Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA), ще посети следващия месец страната ни.