Това се е случило в северната част на страната, съобщава иракското министерство на отбраната, цитирано от Би Би Си и БГНЕС.

Мохамед, известен и като Абу Алаа ал Афри, се е намирал в джамията Тал Афар, която е била обект на нападението.

През това време той е бил на среща с други висшестоящи бойци, които също са убити при нападението.

През последните седмици ал Афри временно застана начело на дейността на джихадистката групировка.
Миналата седмица Държавният департамент на САЩ обяви награда до 7 млн. долара за информация за ал Афри, когото индентифицира като Абдул Рахман Мустафа ал Кудали.

Миналия месец главатарят на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади бе убит при въздушен удар на коалицията. Представители на „Ислямска държава“ в Мосул потвърдиха смъртта на лидера на организацията.
Според източник на иракска агенция ал Багдади починал в ръцете на лекар в сирийския град Ракка след сериозни наранявания.

Тогава бе оповестено, че лидер става Абу Алаа ал Афри. Той е учител по физика по професия, изучавал е богословие и бил шофьор на автобус.
Още пред 90-те години става първият проповедник на такфиристка и джихадистка идеология в Тал Афар.
През 2004 г. се присъединява към „Ал Кайда“. Бил е заловен от американците, но после освободен.

Шаит ас Самераи, смятан за "министър на отбраната" на "Ислямска държава", бе убит в Ирак при акция на силите за сигурност в края на април.

Терористичната групировка "Ислямска държава" започна настъпление срещу северните иракски провинции през лятото на миналата година. Досега под контрола на ислямистите е около една трета от иракската територия.