Това е най-голямата сума, събирана досега за един ден в отговор на хуманитарна криза, каза британският премиер Дейвид Камерън, цитиран от Франс прес и БТА.

Подобен извод направи и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, който също участваше във форума, предаде Ройтерс.

От обещаните днес над 10 милиарда, 6 милиарда ще бъдат използвани през настоящата година, а останалите около 5 милиарда ще са за периода до 2020 г., посочи Камерън.

Българското участие

Премиерът Бойко Борисов, който участва в конференцията в Лондон, заяви, че България е силно заинтересована от възможно най-скорошно решение на конфликта в Сирия и стабилизиране на ситуацията.

"Нашият непосредствен принос по отношение на сирийската криза за 2016 г. ще достигне 400 000 евро, което е само част от общата подкрепа, оказвана от България както във вътрешен план за бежанците на наша територия, така и по линия на различни инструменти на Европейския съюз", съобщи Борисов.

Той посочи, че българското правителство е взело решение за безвъзмездно предоставяне на 250 000 евро, от които 100 000 евро чрез Световната продоволствена програма за изхранване на бежанците и 50 000 евро чрез УНИЦЕФ за осигуряване на справедлив достъп до образование на децата извън училище в Сирия.

В ООН ще се проведат консултации за Сирия

Съветът за сигурност на ООН ще проведе в петък сутринта консултации със специалния пратеник на световната организация за Сирия Стафан де Мистура, предаде Франс прес.

Де Мистура ще докладва пред представителите на 15-те страни членки за решението си да обяви пауза в мирните преговори в Женева. Срещата при закрити врата беше поискана от Венецуела, която е председател на Съвета за сигурност този месец.

След шест дни на дискусии в Женева с режима в Дамаск и опозицията, Стафан де Мистура обяви вчера пауза в процеса, който трябва да доведе до политическо решение на конфликта. Той отказа да говори за провал на преговорите и обяви, че те ще продължат на 25 февруари.