Българското правителство одобри подписването на междуправителствено споразумение с Полша за ремонт на "МиГ-29" руско производство. Договорът ще бъде подписан до дни, каза вчера министърът на отбраната Николай Ненчев.

"Ако България подпише споразумение с Полша за ремонт на двигателите РД-33, монтирани на МиГ-овете, руската корпорация няма да има друг избор, освен да откаже поддръжка на тези изтребители от българските ВВС. Това ще постави под въпрос правомерността на по-нататъшното използване на тези самолети, а също и сигурността на пилотите",  заяви пред журналисти генералният директор на Руската самолетостроителна корпорация "МиГ" Сергей Коротков, цитиран от ТАСС и БТА.

Той изрази съжаление, че подобно решение се взема единствено от съображения за политическа конюнктура и най-вероятно се дължи на натиск отвън.

По думите на Коротков ценовите параметри на ремонта, предложени от Русия и от Полша, са "фактически идентични", а РСК "МиГ" предлага на България десеторно по-изгодни условия в икономически план.

Директорът на "МиГ" потвърди, че Русия не е издала на Полша лиценз, нито я е снабдила с актуализирана техническа документация за ремонт на двигателите на МиГ-29.

"Срещу посочената сума Русия бе готова да гарантира на България двойно по-голям ресурс, отколкото Полша. Независимо от този случай, будещ у нас чувство на дълбоко съжаление, с оглед традицията на вековно приятелство между Русия и България, все пак се надяваме да изградим взаимноизгодно сътрудничество въз основа на международното право. При все това смятаме за възможно да оспорим правомерността на подготвяното споразумение поради очевидното нарушаване на правата ни като проектант и производител на самолетите", добави Коротков.

Преди дни от Полша обявиха, че в техните заводи не се ремонтират самолети или двигатели, а се модернизират, с което се поддържа експлоатацията им. От полската страна коментира, че никой не е получил лиценз от Русия, а те имат собствена, авторска документация.

Българският военен министър Николай Ненчев вече обяви, че според проекта за договор между България и полската страна ще се отремонтират 6 двигателя на "МиГ"-29 за 1 023 000 евро всеки и ще ни се предоставят два двигателя за ползване до края на годината напълно безплатно.

Вчера полски представител уточни, че след ремонта на шестте двигателя само четири ще бъдат върнати в България. Останалите два ще бъдат използвани за полските самолети "МиГ" толкова време, колкото България използва дадените от Полша.

Руски депутат:  Има риск за българските пилоти

Междувременно днес първият заместник-председател на комитета за промишлеността в Руската дума Владимир Гутеньов, който е също първи вицепрезидент на "СоюзМаш", предупреди за крайно високи рискове за българските пилоти, ако София сключи с Полша договор за обслужване на изтребителите "МиГ-29", предаде ТАСС.

Според Гутеньов, който оглавява и руската Лига за съдействие на предприятията от отбранителната промишленост, "в готовността си да следва русофобски тенденции ръководството на България проявява безразличие към живота на собствените си военни".

"Такъв подход или авиокатастрофи, които може да последват от подобни необмислени политически решения, няма да нанесат вреда на деловата репутация на МиГ", подчерта обаче депутатът.