Проектът "Траките - генезис и развитие на етноса, културни идентичности, цивилизационни взаимодействия и наследство от древността" е първият общоакадемичен проект, който обединява 27 научни звена на БАН (22 института и 5 лаборатории) с участие на университети и научни центрове от Канада, Италия, Германия, Япония и Швейцария, предаде БТА.

Във фокуса на проекта стои установяването на приемственост в генофонда - дали може да се проследи развитието в генофонда от онова време до наши дни. Затова за първи път се правят много сериозни и задълбочени ДНК анализи по много сигурни автентични образци, тоест знае се откъде са взети, от кое място са и на кого са.

За тези ДНК анализи се използват новите възможности на културната антропология, изкуствознанието, молекулярната биология, биохимията, органичната химия, металознанието.

Траките съставят третият етнически субстрат на българската народност. Според някои изследвания той е около 40 процента, но това не е доказано.

Не е доказано точно и какъв е произходът на траките - дали са придошло или автохтонно население, което се образува в резултат на вътрешни миграции и консолидация, каза Куюмджиева.

Светлана Куюмджиева, координатор на проекта, който се изпълнява от април тази година, посочи, че траките са най-старата етнокултурна общност в Европа и втора по големина след индийската в света.

Те са населявали много гъсто източнобългарските земи, откъдето произхожда голямата част от тяхното културно наследство.

Някои от артефактите са сред най-старите в света, например Варненският халколитен некропол от 5-4 хилядолетие преди Новата ера, посочи Куюмджиева.

По тези образци съдим какви са били траките, а те са обичали музиката и конете, ненадминати са в производството на вино, в изработването на благородните метали - злато и сребро.

Траките са ни завещали изключително богато културно наследство, което с изяществото си ги представя като една от най-високите цивилизации от древността, отбеляза ученият.

Работата по проекта се финансира от дарители - Петър Манджуков и Добрин Иванов.

Държавно финансиране до този момент не е осигурено.