По-рано тази сутрин, той бе предаден от палестинското ислямистко движение на египетските власти.

Гилад Шалит беше отвлечен от палестински екстремисти на 25 юни 2006 година. За неговото освобождаване „Хамас” настояваше да бъдат пуснати на свобода над хиляда палестински затворници.

На Шалит е бил направен общ медицински преглед в израелската военна база "Керем Шалом", близо до границите с Египет и ивицата Газа. Оттам той ще бъде транспортиран във военновъздушната база "Тел Ноф" в Централен Израел, където вече го чака неговото семейство, премиерът Бенямин Нетаняху, министърът на отбраната Ехуд Барак и армейското ръководство.
После Гилад Шалит ще бъде подложен на по-подробен медицински преглед и след това ще бъде транспортиран заедно със семейство си в дома им в Мицпе Хила в северната част на страната.

По-рано днес египетската телевизия излъчи първите кадри с Шалит от 2009 година. В цивилни дрехи, той изглежда слаб и блед, но в добро здраве. Облечен с лилава риза и черна бейзболна шапка, освободеният израелец има неспокоен вид на излъчените кадри.

"Много съм развълнуван" и "щастлив", бяха първите думи на 25-годишния Шалит пред египетската телевизия. Запитан дали би повел кампания за освобождаването на над 4000-те палестински екстремисти, намиращи се в израелски затвори, Шалит заяви, че би бил много щастлив, ако и останалите палестински затворници се завърнат при семействата си. Той обаче каза, че се надява "те да не започнат отново да се бият срещу Израел".

"Надявам се, че тази сделка ще доведе до мир между палестинци и израелци и ще подпомогне сътрудничеството между двете страни," подчерта израелският войник. На въпрос за изпитанията, които е преживял, Шалит отвърна: "Естествено, семейството ми липсваше много, както и приятелите" и добави, че сега очаква с нетърпение "да се срещна с хора, да разговарям с хора", а не "да върша едни и същи неща през целия ден."

Междувременно израелските власти започнаха да предават палестинските затворници, които са освобождавани в замяна на Шалит, на представители на Международния комитет на Червения кръст.
338-те палестинци, които е предвидено да бъдат върнати днес в ивицата Газа, бяха прехвърлени в Египет. Първата група от тях когато те преминали границата и влезли в страната от Африканския рог, вече влязоха в палестинската територия. Други 550 палестинци трябва да бъдат освободени по-късно тази година.

Изпълнението на сделката по размяната на затворници върви по план, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху.

От Хамас обявиха вчера извънредно положение за силите за сигурност и затваряне на основните пътища в ивицата Газа от 10 ч. тази сутрин, като призоваха "населението и близките на затворниците да се въздържат да използват оръжия и муниции в израз на радостта си", съобщи АФП.

Сложната схема на размяната