Откриването ще се състои на 14 април в Музея "Лувър" в Париж. Това съобщи пресслужбата на кабинета.
 
Изложбата се провежда под патронажа на премиера и в нея ще участват със свои експонати 17 български музея.

Експозицията е разположена в четири зали в крило „Ришельо” в близост до пирамидата и ще може да бъде видяна от най-многобройната музейна публика в света в периода от 16 април до 20 юли 2015 г, посочват от Министерство на културата.

В изложбата участват 1629 експоната от 17 български музея и 20 експоната от Лувъра и 11 други културни института, сред които са и Британският музей и Музеят Прадо.

Основен акцент в експозицията е уникалният шедьовър на античното изкуство - бронзовата портретна глава на тракийския цар Севт III от фонда на Националния археологически институт с музей при БАН в София.

Експозицията ще представя цели гробни археологически комплекси, амфори за вино, изящната пиксида с форма на мида от сребро с позлата, части от ризница и тъкан от Златиница, за която след проведени изследвания в България се предполага, че е най-ранната внесена коприна в Европа и може да представлява голям научен интерес за съвместни бъдещи проучвания със специалисти от Лабораторията на Лувъра.

Срещи на премиера

В рамките на посещението си в Париж министър-председателят Борисов ще се срещне с президента на Френската република Франсоа Оланд в Елисейския дворец. На срещата ще присъства и френският премиер Манюел Валс.

Същия ден Борисов ще разговаря и с Никола Саркози, президент на Френската република (от 2007 г. до 2012 г.) и председател на Съюза за народно движение.

В Париж ще бъдат също така вицепремиерът по коалиционна политика и държавна администрация и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и министърът на културата Вежди Рашидов.

Очаква се да присъстват генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и зам.-председателят на ЕС Кристалина Георгиева. Поканена е и френската певица от български произход Силви Вартан.

Казанлък представен в Париж

Казанлък бе представен в Париж като столица на Долината на розите и на тракийските царе. Посланикът в Париж Ангел Чолаков посочи, че събитието е ракета носител, което да изведе в орбита мощни послания за България като дестинация за култура, туризъм и инвестиции.

Лайтмотивът е, че сме дали много и продължаваме да даваме на Европа и на света. Успяхме да направим първата стъпка на културния щурм във Франция, добави той.