Парламентът одобри съвместната охрана заедно със съюзнически самолети, припомни Ненчев и допълни:

"Народното събрание е законодателен орган, България е парламентарна република и законите са за това, да се спазват. Когато генерал, който и да е той, направи изказване против решение на Народното събрание или още повече твърди, че той не го приема, за мене е твърде обезпокоително, опасно".

По думите на министъра Радев, който каза, че авиацията ни е приземена и нарече споразумението за съвместна охрана на въздушното ни пространство по-унизително от Ньойския договор, се държи национално безотговорно.

От своя страна Радев, който стана кандидат на БСП за президент, припомни, че срещу министър Ненчев има прокурорска проверка във връзка с договора на Министерството на отбраната с Полша за ремонта на двигателите на изтребителите МиГ-29.

"Нямам намерение да коментирам един отдавна компрометиран министър, срещу когото в момента тече прокурорска проверка, точно за състоянието на МИГ-29. Той толкова си може", отвърна Радев, цитиран от БНР.

От вчера в авиобаза Граф Игнатиево бяха предислоцирани четири самолета "Ф-15" от състава на 194-та ескадрила на Националната гвардия на САЩ. Изтребителите ще участват заедно с български "МиГ-29" "в изпълнение на задачи по усилване на охраната на въздушното пространство на страната ни в периода 9-16 септември", съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

В същото време обаче Ненчев е възложил да бъде извършена проверка за конфликт на интереси на Радев заради съпругата му Десислава Генчева, която назначил във финансова служба на ВВС като счетоводител, съобщи "Дневник".
Освен това се оказало, че тя работи като пиар, за което в МО се изисква квалификация и стаж.

"Не съм се интересувал от семейното положение на Радев и това не ми е работа. Но ако въпросната госпожа е негова законна съпруга, той е в изключително тежък конфликт на интeреси, понеже сам я е назначил за финансист във Военновъздушните сили и за негов личен пиар", коментира Ненчев пред bTV.