Партията ще издигне кандидат за президент. Решенията са взети на двудневно заседание на управителния съвет /УС/ на "Ред, законност и справедливост", което се е състояло събота и в неделя в столицата, посочи Янев, предаде БТА.

Партията ще има самостоятелни кандидати за кметове на общини и общински съветници в над 200 общини. Ще бъдат издигнати и над 2500 кмета на кметства, поясни Янев.

УС е взел решение за изборните длъжности да се издигат не само членове на партията, но и известни общественици, интелектуалци и представители на различни водещи съсловия. Прието е да се водят разговори с обществени личности за излъчване на кандидатпрезидентска двойка.

Партията е определила 100 приоритетни общини. Ще се стремим да бъдем трета политическа сила както в страната, така и в София, каза председателят на партията. Според него е време партиите да покажат самостоятелно каква тежест имат в обществото. Сигурен съм, че в редица български общини ще победим БСП, каза той. Социологически проучвания са показали отчетлива тенденция за преминаване на много членове и симпатизанти на ГЕРБ към РЗС, каза Янев.

В отговор на журналистически въпрос за предсрочни парламентарни избори Янев каза, че за това ще може да се говори в средата на зимата на 2010 година. Според независими социолози доверието към ГЕРБ рязко пада, заяви лидерът на РЗС.

РЗС е решила да създаде политическа академия за обучение на кандидати за кметове и общински съветници. Тя ще започне работа в края на септември и в нея ще участват преподаватели от Израел, Франция, Великобритания и САЩ. На 6 септември започва подписка за провеждане на референдум за създаване на нова конституция. Тя ще се състои в 300 общини, като РЗС има потенциал да събере един милион подписа, каза Янев.


Вижте видео от изявлението на Яне Янев