Така лидерът на ДСБ Иван Костов коментира пред журналисти прогнозата на лидера на ДПС Ахмед Доган, че ще има предсрочни избори и последвалия отговор на Бойко Борисов, че той мирише на джибри.

"Ако приемем, че има избори, кой с какво ще отиде на тях - с политика, която ГЕРБ води 3 години, без да има завършени реформи?", попита тъмносиният лидер, цитиран от БТА. Той смята, че всичко това се прави, защото никой не може да даде решение на радикалните проблеми.

Именно на опита си да "вади" страната от кризи, на обявяване на война на монополите ще заложи ДСБ в предизборната си платформа и ще разчита да привлече избиратели.

Костов не отговори дали под някаква форма ще търси начин отново да се "рестартира" съюзът със СДС, дали ще прибегне до други коалиционни партньори или предпочита партията му сама да участва във вота догодина. "Следвам хората, които да кажат искат ли коалиция или не", уточни той и призна, че след решението на НС на СДС освен огорчение, изпитва и облекчение. "Форматът е важен, но не е съществен, в центъра са идеите, политиката, която ще предложим и следваме", допълни председателят на ДСБ.

До 30 юни, когато ще бъде Националното събрание на партията, тези въпроси трябва да бъдат изчистени. Мнение ще дадат още на 3 юни общинските председатели, които се събират на национално съвещание.

Костов определи като очаквано оттеглянето на бившия президент Георги Първанов от лидерската битка в БСП.
Той упрекна левицата, че на конгреса си се е опитала да окупира идеята за премахване на плоския данък у нас като се представя за противник на нещо, което е въвела самата тя.

Десните избиратели нямат мечти, те имат искания, отговори Костов на думите на Борисов, че ГЕРБ са изпълнили всички мечти на десните.

Тъмносиният лидер коментира и призива на премиера към десните партии да определят БСП като свой враг с думите "врагове има на война, ние сме част от политическото пространство, но сме в една политическа система".

Междувременно социологът Кънчо Стойчев заяви, че аргументите в полза на предсрочни избори стават все по-възможни, отколкото преди няколко месеца. "Това е въпрос на политическа тактика, напълно легитимна", добави той пред БНР. Стойчев смята, че управляващите трябва да направят преценка, че това е въпрос на политически баланс кой какво ще загуби и кой какво ще спечели.

Колегата му Юрий Асланов обаче заяви, че не вярва в предсрочни избори, освен ако самият Бойко Борисов не пожелае това.