Според резултатите от екзитпол кандидатката на управляващата Партия на трудещите се Дилма Русеф е получила 57 процента от гласовете на президентските избори в Бразилия, предаде Ройтерс. Съперникът й социалдемократ Жозе Сера събира 43 процента от валидните гласове, предаде Дарик.

Шейсет и двегодишната Дилма Русеф, която е с български корени, дългогодишна лява активистка, спечели убедително първия тур на президентските избори в Бразилия, но не успя да получи абсолютно мнозинство. Кандидатката на Партията на трудещите се на президента Луис Инасиу Лула да Силва е опитен политик, въпреки че президентските избори са първата й надпревара за изборна длъжност. Популярният Лула, който няма право на повече от два последователни мандата, подкрепи някогашната началничка на своята канцелария, може би с идеята в някои бъдещи избори да се върне на президентския пост. Решението на държавния глава да номинира Русеф за кандидат на ПТ не беше посрещнато с овации от всички. Критиците я отхвърлиха заради липсата на политически опит и история вътре в партията. Лула обаче застана до нея и заяви: "Тя е интелигентна, притежава способността да разбира нещата и да се учи бързо."

Дилма Русеф е сравнявана с желязото заради волевата си натура и огромна работоспособност, става първата жена президент на огромната латиноамериканска държава с население от 193 милиона души, напомня АФП.

Дилма се включва активно във въоръжената борба срещу диктатурата. В началото на 1970 г. тя е арестувана и осъдена на шест години затвор, но е освободена в края на 1972 г., макар че не се предава пред мъченията. В началото на 1980 г. участва в реформирането на Демократическата работническа партия, а през 1986 г. става член на Партията на трудещите се. Съзнавайки, че избори се печелят и по телевизията, Дилма захвърли големите очила и се подложи на няколко пластични операции, след които изглежда подмладена и отслабнала.

Миналата година тя потвърди публично, че се лекува от рак, което смекчи имиджа й. Лекарите смятат, че се е излекувала. "Желязната дама" се е омъжвала два пъти, има дъщеря Паула, а от септември вече е и баба.

Корените на Дилма Русеф идват от интелигенцията на Габрово.