Въпреки нашето желание, Христов ще бъде регистриран като кандидат за президент на друга, а не на Синята коалиция. Независимо от това ДСБ декларира, че признава резултатите от предварителните избори и ще изпълни поетите задължения", каза още лидерът на партията в спецална декларация, която представи пред журналисти в парламента, предаде БТА.

Вчера СДС се регистрираха за изборите за държавен глава в обединение с ОДС на Стефан Софиянски и Евгейний Бакърджиев.

Желанието ни е да работим за политическия успех на Синята коалиция в парламента като противник на БСП и ДПС и критична алтернатива на управлението на ГЕРБ остава, се посочва в декларацията. ДСБ призовава всички свои членове и симпатизанти, както и участниците в коалицията да не се поддават на провокации отстрани; да не влизат в противопоставяне и конфликти помежду си и да работят за успеха на кандидатите на националните и на местните избори.
"Искаме да дадем своя знак за нормализиране на отношенията", каза  зам.-председателят на партията Екатерина Михайлова.

В отговор на репортерски въпрос дали причината за проблема не е егото на лидера на ДСБ, както обясниха от СДС, Иван Костов каза, че няма как изобщо да бъде поставян в центъра на проблема.
"От моя страна няма личностен проблем от каквото и да било естество, посочи Костов и добави, че в днешното обръщение има само принципност и вярност към сключените споразумения и към идеите на Синята коалиция.

"Аз съм показал, че мога да преглътна такива неща", заяви той в отговор на въпроса как ще работи в бъдеще с Мартин Димитров, който го обвини, че цепи Синята коалиция. "След като споразумението е нарушено не по наша вина, извършена е друга регистрация, други са действали, не ние".

Костов отхвърли твърдението, че ДСБ е срещу обединението на дясното пространство.
"Който споделя идеята за единството на десницата, трябва да подкрепи спечелилите кандидати на откритите избори на Синята коалиция и за президент, и за кмет на столицата", категоричен бе лидерът на ДСБ.

"Няма споразумение между РЗС и ДСБ за явяване на местните избори в София и не виждам защо трябва да има такова", заяви по-късно лидерът на партията Яне Янев, след като преди дни обяви, че ще подкрепят кандидатурата на синия Прошко Прошков.
"Прошков има възможност да победи Георги Кадиев и да отиде на балотаж с Йорданка Фандъкова, и ако това се случи, следващият кмет на София ще бъде десен, което напълно ни удовлетворява", поясни Янев.

Той изтъкна, че персоналните му взаимоотношения с Костов са сложни и противоречиви, но политическите им действия не бива да са лимитирани от личностните. Според лидера на РЗС в момента ДСБ прави невероятни усилия да се държи като "автентична дясна опозиция на левичарското правителство на Бойко Борисов".