На въпрос от присъстващите Костов отговори, че темата за образованието ще бъде засегната и обсъждана по-обстойно в последната седмица на предизборната кампания. Според него ученикът трябва да е в центъра. "И то не ученикът като такъв - абстрактен, а ученикът като съумяващ да покрие държавните общообразователни изисквания", заяви Костов.

Според него това е първата стъпка към реформата. Втората е гаранция за сигурност, за да има дисциплина, да не се допуска насилие сред учениците.

По думите му много семейства вече не искат да си пращат децата на училище. Едно от решенията според Костов е система, която да създава стимули училищата да бъдат по-привлекателни като работни места за качествените учители. Тези училища, които покриват по най-добър начин общообразователните изисквания, които изпращат най-много ученици като студенти или в престижни гимназии, да бъдат стимулирани с нивото на заплащане на учителите.

"Младите хора ще бъдат конкурентоспособни не когато главите им се напълнени с ненужно, фалшиво, често вредно и лъжливо знание, а когато имат човешки качества, които са необходими за съревнователния характер на общността, в която ние сме влезли. Когато имат качества да направят избор за живота си, да си изберат професия, когато могат да носят отговорност за постъпките си", коментира лидерът на ДСБ. Той допълни, че в голямата си част родителите са против реформите и промените в образователната система.