"Вашето посещение ни настройва на позитивна вълна. Силно се надяваме, че всички проблеми и неразбирателства постепенно ще се отстраняват и ще влизаме в нормалното русло на позитивното сътрудничество", заяви Путин на среща с италианския президент Серджо Матарела, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Руският президент подчерта, че Италия е отдавнашен и надежден партньор на Русия, но припомни, че през последните години стокообменът е спаднал 2,5 пъти.

"Но все пак има и позитивни тенденции. В началото на тази година беше отбелязан ръст на стокообмена с над 30 процента", добави Путин, отбелязвайки и близките отношения в културната и хуманитарната сфера.

От своя страна Серджо Матарела призова за обединяване на усилията за борба с тероризма и изказа съболезнованията си за атентата в Санкт Петербург.

"Позволете ми още веднъж да изразя съболезнования за трагичния случай в Санкт Петербург. Знам, че това е родният ви град и мога да си представя колко тежко е да сте свидетел на този удар", подчерта италианският президент.

Това за пореден път потвърждава необходимостта от активна съвместна борба срещу тероризма, сътрудничество на нашите органи на реда и специалните ни служби, добави Матарела.

Всички усилия трябва да са насочени към борбата с това зло, заяви той.

14 души загубиха живота си при атентата на 3 април в метрото на Санкт Петербург. Над 50 пък бяха ранените.

Въпреки съществуващите проблеми Русия и Италия ще успеят да съхранят икономическото сътрудничество на приемливо равнище, увери италианският президент.

Той изрази надежда, че "в най-близко бъдеще двете страни ще достигнат предишното равнище и ще преминат към устойчив растеж, защото приятелството между Русия и Италия е изключително здраво".

Между страните от Г-7 няма консенсус за налагане на нови санкции срещу Русия заради подкрепата й за сирийския президент, заяви италианският външен министър Анджелино Алфано на срещата на Г-7 в Италия.

"Договорихме се да следваме политическия път за решаване на сирийската криза. Трябва да кажа, че взе превес позицията на Италия - да се води диалог с Русия, а не тя да бъде изолирана, но същевременно да се призовава лидера на Русия да окаже натиск на Асад да изпълни задълженията си, включително по прекратяването на огъня
", добави италианският министър.

Позицията на Г-7 е много ясна - запазване на съществуващите санкции срещу Русия заради военната й дейност в Украйна, подчерта Алфано.