"Казах на президента, че не успях да намеря решение и в този момент президентът реши да провери сам незабавно ситуацията," каза Берсани пред журналисти след едночасовата си среща с Наполитано, съобщи Ройтерс. През последната седмица Берсани водеше консултации с политически партии и граждански организации, за да се опита да намери изход от политическата безизходица след парламентарните избори миналия месец.
До ситуацията се стигна след като Берсани получи отказ от движението „Пет звезди” на Бепе Грило за формиране на коалиционнен кабинет. Берсани, който е бивш комунист и министър на индустрията, трябваше или да сключи съюз с бившия премиер Силвио Белускони или да се откаже да формира правителство.

Президентът Наполитано натовари миналия петък Берсани да състави правителство. Неговата лява коалиция се превърна в първа политическа сила след изборите през февруари. Тя разполага с абсолютно мнозинство в Камарата на депутатите, но не и в Сената, което й пречи да състави самостоятелно правителство.
 

В началото на седмицата Берсани призна, че Италия се намира в "драматично положение" и се нуждае от "правителство, което прави чудеса".Безработицата в страната се повиши до 11,7%, най-високото й ниво от 1992 г., като 38,7% от младежите останаха без работа.
 

Президентът на Италия Джорджо Наполитано ще проведе нов кръг преговори с партиите в страната, за да се опита да състави кабинет. Това съобщи канцеларията на президента, цитирана от Ройтерс и БТА. Самият държавен глава ще разгледа възможностите за изход от политическата безизходица. Берсани се оплакал пред президента, че в консултациите с политическите партии за сформиране на управляваща коалиция се натъкнал на непреодолими трудности, произтичащи от поставени предварителни условия, които той сметнал за неприемливи.

Преговорите ще започнат в 10 часа по Гринуич /12 ч българско време/ в петък и ще приключат преди края на деня, заяви говорител на президента.
Държавният глава ще разговаря първо с партията на Силвио Берлускони "Народ на свободата", каза той. Началото на последното заседание, което ще е с Демократическата партия на Берсани, е насрочено за 19.30 ч българско време.