На съвместна пресконференция с президента на ЕС Херман ван Ромпой председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу посочи, че премиерът на Италия е информирал европейските ръководители за молбата към МВФ.
По-късно италианският президент Силвио Берлускони сам каза, че МВФ му е предлагало финансиране, но Рим е отказал. Той допълни, че приветства мониторинга, а по повод на исканията за оставка каза, че не вижда кой друг може да представлява авторитетно Италия пред света.

Борсата в Милано отчита силен спад (над 3%) заради продължаващата несигурност около италианските финанси.

Само преди дни италианският външен министър Франко Фратини заяви, че френският президент Никола Саркози е помогнал за разгръщането на „спекулативна атака” срещу Италия на финансовите пазари. Обвинението е за коментари на Саркози на срещата на ЕС миналата седмица, относно това, че ако не била спасена Гърция, на нейно място е щяла да бъде Италия.

"Италия потвърди ангажиментите си за бюджетна консолидация и структурни реформи", допълни Ван Ромпой. Той изтъкна, че тези крачки имат решаващо значение за повишаването на доверието на пазарите в еврозоната. Осигуряването на финансовата стабилност на Италия в момента е една от основните задачи за преодоляване на кризата в еврозоната. Финансовата ситуация в Италия е достатъчно стабилна и въобще не трябва да се сравнява с положението в Гърция, заяви Херман Ван Ромпой.
Искам да подчертая, че Италия не е поставена под контрола на МВФ, тя по собствена инициатива поиска МВФ да осъществява мониторинг на програмата й за бюджетна консолидация, отбеляза Ромпой

По-рано днес представители на италианската делегация на срещата на Г-20 в Кан опровергаха информацията,че МВФ и Европейската комисия установяват надзор над реформите на италианското правителство. "Рим е готов да приеме "съвети" от МВФ по прилагането на решенията на Еврогрупата", заявиха представители на италианската делегация, допълвайки, че "цялата еврозона е под натиск". Същите източници, цитирани от италиански медии, посочиха, че Италия не иска да приема помощ от европейските фондове или МВФ, тъй като това би означавало недоверие в способността на Рим самостоятелно да води антикризисна политика.
След новината доходността по италианските облигации скочи до 6.404%, което е 10-годишен максимум.

Европейската комисия посочи, че нейни експерти ще заминат за Италия идната седмица, за да започнат оценка на прилагането на обещаните икономически реформи при процес на мониторинг, включващ и МВФ.

Председателят на ЕК отбеляза също така, че лидерите от Г-20 са се споразумели за увеличаване на ресурсите на МВФ, но няма решение как да стане това.

Групата на 20-те се е споразумяла също така да бъдат преструктурирани 29-те най-големи банки в света, за да се гарантира, че никога няма да се налага да бъдат спасявани от данъкоплатците, обяви германската канцлерка Ангела Меркел. Тя допълни, че включително германските Дойче банк (Deutsche Bank) и Комерцбанк (Commerzbank) имат нужда от рекапитализация.