За Германия решението бе взето на 7 декември от германското правителство по предложение на министрите на земеделието и на заетостта. Германските селскостопански предприятия ще могат да наемат българи и румънци за срок до шест месеца спрямо 55 дни в момента. За тези работници няма да има никакви изисквания за работно време и карта за престой. Мярката ще допринесе още повече за развитието на германското селско стопанство спрямо останалите страни членки на ЕС.

По принцип до края на преходния период през 2014 година разрешителните за работа са задължителни за българи и румънци, работещи в друга страна от ЕС. След тази дата тези граждани ще имат право на свободно движение, пребиваване и работа, както всички останали граждани на ЕС.

На заседание на асоциацията на земеделците във Франция (SAF-agriculteurs de France) на 10 януари ще бъде поставен въпросът за правни решения за по-добра организация на труда, което ще бъде повод да се обсъдят френските и европейските правила за наемане на работници от Франция, ЕС или трети страни.

На 7 декември германското правителство обяви, че ще улесни имиграцията на квалифицирани работници заради недостига на работна ръка, но ще продължи ограниченията за нискоквалифицирани българи и румънци, предаде Франс прес. Строителни работници, служители по почистването и вътрешна декорация от тези две страни няма да имат достъп до германския трудов пазар още две години до края на 2013 година. Дипломираните граждани от България и Румъния обаче ще получат по-лесен достъп до работа в Германия.

Пресслужбата на българското министерство на труда и социалната политика съобщи, че на заседание на германското правителство е взето решение се въведат облекчения за българските граждани в Германия. С напълно свободен достъп са българските граждани, завършили висше образование, всички български граждани, които имат съответната степен на образование и желаят да продължат професионалното си обучение в Германия и сезонни работници, които имат право да работят до 6 месеца в една календарна година, посочва министерството. Облекчава се и достъпът за български граждани с професионална квалификация, придобита с минимум двегодишно обучение, като отпада т. нар. пазарен тест, но продължава да се изисква разрешение за работа.