Президентът отговори на въпрос как ще коментира поредния опит на Македония да присвои българската история, предаде "Фокус".
Става дума за   скандалната македонска изложба, опитваща се да представи средновековни български ръкописи за македонски при гостуване в Кралския музей в Брюксел.

Имах среща с македонския президент, последната беше преди два месеца в Белград. Заявих категорично, че България никога няма да направи компромис със своята история, нито с историческите факти за региона такива, каквито са. Посочих, че манипулирането на историята и диалогизирането на фактите, подмяната на историческите факти не е помогнало на никого на Балканите, няма и да докаже, че е работещ подход, каза той.

Президентът каза, че е споделил с македонския си колега, че ние много бихме искали наистина да оставим историята и фактите на експертите и на историците, а политиците от двете страни да работят за добросъседство, за европейски подход и да градим наистина добро сътрудничество, мостове, тунели, жп връзки и общи мероприятия.
Той изтъкна, че  преди два дни в Брюксел македонският президент споделил същата визия за междусъседските отношения, като е казал същото – да оставим историята на историците и да работим по европроекти, да стартираме общи инициативи и да градим. Росен Плевнелиев каза, че е радостен от тази позиция на македонския си колега и дори му е изпратил писмо, лично от негово име, с което да го поздрави за това.

По думите му този начин ще останат в миналото тези толкова годишни опити на Македония за разединение и подмяна на историята.
Искам ясно да заявя, че това дали сме европейци и дали споделяме европейския подход се познава не по това какво декларираме в Брюксел, а какво правим вкъщи, каза той.
Затова българският президент се надява, че това вече е нов подход, който очаква да бъде изпълнен със съдържание от двете страни.

Вчера външният министър Николай Младенов заяви, че България ще формулира в документ "червени" линии, от които няма да отстъпи в политиката си към съседните страни. Без да спомене изрично Македония, той заяви, че в документа трябва да се защитят българските интереси, култура и идентичност.