Според тях процесът за производство на ядрен материал в ядрения център във Фордо, близо до свещения за шиитите град Кум, може бързо да бъде преориентиран към използването му в ядрено оръжие, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Двама дипломати, пожелали анонимност, заявиха за агенцията, че центрофугите във Фордо произвеждат уран, обогатен на 20 процента. Концентрацията му е значително по-висока от тази на урана, който се получава в главния ирански завод за обогатяване на уран в Натанц (3,5 процента) и означава, че той лесно и бързо може да бъде преработен за използване в ядрен боен заряд.
Преди време от доклад на МААЕ стана ясно, че ирански инженери от завода за обогатяване на уран в Натанц са предоставили доказателства, че там се провежда обогатяване на уран до 20%.

На 22 септември Техеран каза, че е готов да спре обогатяването на уран до 20 процента, ако Западът му предостави суровината.

Според дипломатите във Фордо работят 348 центрофуги. Те базират информацията си на проверка, извършена миналата седмица от инспектори на Международната агенция за атомна енергия.
Инсталациите са разположени в укрепен тунел и са пазени от зенитни батареи и елитни части от Корпуса на гвардейците на ислямската революция. Изграден непосредствено до военен комплекс, ядреният център бе пазен в тайна дълго време. Иран призна за съществуването му едва след като западни разузнавателни агенции го разкриха през септември 2009 г.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей заяви днес, че Иран няма да отстъпи пред натиска на санкциите, които Западът наложи на Ислямската република, за да я накара да промени ядрения си курс, предаде Ройтерс. "Иранската нация вярва на своите управници . . . Санкциите, наложени на Иран от нашите врагове няма да имат никакво въздействие върху нацията ни . . . Санкциите няма да пречупят решимостта на нашата нация," заяви Хаменей в реч, излъчена по държавната телевизия.