Това става ясно от определение на Софийския апелативен съд (САС), с което за втори път за една година магистратите заявяват, че дело трябва да има и отхвърлят съображенията на Софийски градски съд (СГС), с които го прекратява и връща на прокуратурата, съобщи "Лекс".

Догодина ще станат 10 години от първото му внасяне в съда, но досега ход не му е даван заради многократно поправяне на обвинителния акт и смяна на прокурори.

Разследването за измамите започна през 2007 г., когато стана известно, че от 2004 г. Ирена Венкова като съдия и председател на съда в Белоградчик е участвала в незаконно придобиване на земеделски земи със съпруга си Емил Иванов и съдията по вписвания Велин Станков. Според обвиненията тримата са получили около 1 млн. лева от схемата. 

Тя била следната: откривали нереституирани имоти с починали или неизвестни собственици, Венкова съчинявала дело за връщане на земите и го решавала в полза на „ищеца“. Той пък, макар реално изобщо да не е участвал в делото, след това издавал пълномощно на Иванов да продаде земята, като пълномощното било заверено от Станков.
Разследващите твърдят, че са описали 47 подобни скалъпени дела за връщане на земи.

Освен това, Венкова беше обвинена и за получени подкупи, както и за измама.

Още в началото на разследването през 2007 г. Висшият съдебен съвет я отстрани от длъжност, а след това тя напусна съдебната система и стана адвокат. През 2015 дори участва и в местните избори като кандидат за кмет на Белоградчик, подкрепена от партията на Яне Янев „Ред, законност и справедливост“.