Това показва разследване на Нова телевизия в "Квартала на богатите” в Горна Оряховица.

Много от измамниците са на свобода, без официални доходи, но с имоти и коли за стотици хиляди левове.

"Преди 10 години я купих за 7000 лева”, казва един от местните жители - Злати Златев за къщата си, но отказва да я покаже отвътре.

„Може да съм оправил някои работи, ама аз работя, кредит имам”, твърди той.

Друг собственик на солидна къща заявява, че я е купил само за 2-3000 лева. Освен това няма никакви пари и не взима социални помощи.

В луксозна къща живее и Иван Белински - осъждан за телефонни измами. Преди години той стана известен, след като възрастната жена, която му даде всичките си спестявания, се самоуби.

В квартала е и къщата на сочения за тартор на телефонни измамници Злати Николаев. Домът му - на стойност 200 000 лева, по документи е отнета от държавата.

Луксозен е и домът на Кольо Мишинито - сочен за един от големите телефонни измамници в Горна Оряховица. Иначе живее с инвалидна пенсия. Къщата му беше проверявана от данъчните преди 2 години.

От месец под ръководството на Националната полиция са сформирани специализирани звена, които по места да се борят с телефонните измами.

„Това е много добре като идея, защото наблюдават пряко и само лицата, които извършват телефонните измами. Така предварително се знае информация и за колите, които карат”, обясни главен инспектор Илиян Личев от полицията във Велико Търново.

По думите му обаче контингентът е доста голям и все още е доста по-напред от полицията като кадрово обезпечение.

„Когато излязат от затвора и започнат пак да се занимават, стават по-предпазливи. Но това не означава, че са неуловими”, казва пък главен инспектор Мариян Лонгинов –началник сектор „Криминална полиция” в Горна Оряховица.

Подчертава, че е от града и живее в един от кварталите, където те са дошли да живеят.

"Те направиха името на града. Преди се славеше като железничарски град, сега като кажеш, че си от Горна Оряховица значи си телефонен измамник. Те продължават да го правят, но ние ще продължаваме също, докато играта приключи, докато не влязат в затворите и не приключи тази дейност, наречена телефонна измама, която вече 25 година продължава да работи”, заяви още Лонгинов.

Той отрича твърденията, че полицията покровителства измамниците както в Горна Оряховица, така и Велико Търново.

Това заяви, криейки лицето си, бивш полицай от Горна Оряховица, осъждан и излежал присъда за подкуп, който твърди, че е „нагласен” от телефонни измамници с белязани пари. По думите му и преди, и сега телефонните измамници са покровителствани.