Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия шефът на НАП Красимир Стефанов. За първи път от агенцията обявяват как върви ревизия преди да е приключила. Оказа се, че Цветанов е разрешил да се извадят данъчните му декларации.

Миналата седмица РЗС изнесе данни, че вицепремиерът и съпругата му са придобили по съмнителен начин 6 апартамента в София през 2007-2008 г. с обща площ 358 кв. м за над 460 000 лв. Цветанов обясни, че част от имотите са наследствени, а за другите парите са превеждани по банков път. Той нарече лидера на РЗС Яне Янев - "политически рекетьор и измамник".

Стефанов потвърди днес, че по-голяма част от имотите на вицепремиера са от наследство или чрез делба. Единствените купени са спорните два апартамента в кв. „Изток”. Те са платени в края на 2008 г. изцяло по банков път, каза Стефанов, които се позова на извлечение от Банка ДСК.

"Имаме извлечение от банковата сметка от Банка ДСК, от която се вижда, че на 04.12.2008 г., на 09.12.2008 и на 07.01.2009 г. семейство Цветанови е превело по банков път 255 000 лв. От тях 139 814 са собствени средства, в които влизат и средства на родителите на г-жа Цветанова, както и 115 000 лв. от банков кредит", обясни шефът на НАП.
В. "Сега" съобщава, че бащата на Десислава Цветанова е инженер по корозионните метали.

Стефанов уточни още, че част от средствата на Цветанов идват и от станалите известни вече консултантски услуги по хармонизиране на българското законодателство в областта на вътрешния ред с европейското. Водещият на предаването отбеляза, че министърът няма образование за такива консултации, но стана ясно, че това е ставало в периода, когато той не е бил в службите на МВР.

"И мисля, че господин Цветанов има достатъчно капацитет да прави тези услуги. Само че сега да не превръщаме разговора така, че аз да излизам едва ли не адвокат на семейство Цветанови", защити се шефът на НАП.
Според него, ако става въпрос за обикновен гражданин, тази проверка нямало да продължи. Има достатъчно цифри, които показват, че евентуално този разход от 130 000 лв. собствени средства, и пак казвам, не са само техни средства, може да бъде осъществен, обясни Стефанов.

Той отрече в НАП да има "къртица" на Цветанов, както твърди лидерът на РЗС Яне Янев. По думите на данъчния началник се визирал заместникът му Тошко Тодоров, който оглавява ресора за борба с данъчните измами. Този ресор, съвместно с другите институции, е предотвратил измами за над 1 милиард лева, похвали се Стефанов.

Вчера в. "Сега" публикува разследване, според което, неясно как, докато е бил лидер на ГЕРБ, за 2 години Цветанов е спестил над 124 000 лв.

Преди дни в “Станция Нова” вицепремиерът обясни произхода на 6-те си апартамента: “Два са с нулева ставка и са прехвърлени от родителите на съпругата ми. Единият е купен през 60-те г., в него до днес живеят родителите й. Другият апартамент е закупен от родителите на жена ми, той е 66 кв. м и е прехвърлен на голямата ми дъщеря. В третия в “Надежда” живее майка ми и аз имам 1/6 като наследство. В четвъртия сме живели с моите родители от 1973 г. и в него живея до днес.”

Последните 2 жилища купил с кредит на акт 14 преди 3 г. Министърът всеки месец плащал по 900 лв., цитира го в. "24 часа".