Докато търсели оцелели, военните спасители в село Ишиномаки в североизточната част на Япония били безкрайно учудени, когато чули бебешки плач, пише в. "Дейли мейл", цитиран от КРОСС.
Не след дълго открили четиримесечно момиченце, затрупано от останки.
Лекарите, прегледали детето констатирали, че няма никакви наранявания.

Родителите на детето не били на себе си от радост.
Когато стихията връхлетяла, бащата с дъщеря си в ръце побързал да се скрие на по-безопасно място. Но домът им бил връхлетян от водната маса.
Стихията отнесла момиченцето. Загадка остава как е оцеляло.

Според спасителите, търсенето на оживели се подновява с нова сила.
„Примерът на това дете доказва, че под развалините може да има все още живи хора. Ще ги търсим сега още по-внимателно, отколкото преди", заявил пред медиите представител на японското министерство на отбраната.

Междувременно стана ясно, че е открита седемдесетгодишна жена, която оцеляла четири дни в дома си, отнесен от цунами, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Къщата на жената по чудо останала цяла, след като била изхвърлена навътре в сушата от приливната вълна. Жената страдала от хипотермия и била настанена в болница.

Японските власти официално потвърдиха смъртта на 2475 души при земетресението с магнитуд 9 на 11 март, съобщи ИТАР-ТАСС. Над 2000 души са ранени. Съдбата на още 3600 е неизвестна.

Японската министърка по въпросите на защитата на потребителите и безопасността на храните Ренхо Мурата призова съгражданите си да престанат да опустошават магазините, за да се запасяват с храни заради опасенията от задълбочаване на ядрената криза, предаде Франс прес. Хранителните магазини и супермаркетите в района на Токио бяха почти напълно опразнени след земетресението в петък.

Министърката предупреди, че натискът върху снабдяването на хранителните вериги може да се отрази на хранителните доставки в засегнатите от земетресението райони. Тя изтъкна, че правителството ще следи внимателно цените, за да избегне рязко поскъпване на храните.

България има готовност да предостави минерална вода и храни за Япония. След катастрофалното земетресение и цунами в Япония много хора останаха без питейна вода.
Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов да разговаря с българския посланик в Япония Любомир Тодоров, за да бъдат осигурени минерална вода и храна за бедстващите райони там.

Българският червен кръст (БЧК) откри банкова сметка за пострадалите в Япония. От БЧК по сметката са приведени 8000 швейцарски франка.

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
IBAN: BG 64 UNCR 7630 1078 6609 13;
BIC: UNCRBGSF;
БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ
(За пострадалите от земетресението в Япония).