Пред журналисти в авиобазата "Граф Игнатиево" той заяви, че по-късно през деня ще обяви мотивите си.

Военният министър обаче бе категоричен, че обществените поръчки в сферата на отбраната ще бъдат незабавно спирани при най-малка сянка на съмнение.

Министърът предприема тези действия след смяната на ръководството на Изпълнителната агенция "Военни клубове и военнопочивно дело", когато се установи, че значителна част от средствата - около 88 процента, са за нуждите на самата агенция, а в същото време предстоят и съществени промени на Закона за обществените поръчки в България, се посочва в съобщение на МО, разпространено по-късно.

Изискванията към предмета на поръчката ще бъдат прецизирани и процедурата ще бъде обявена по условията на новия Закон за обществените поръчки.

По информация на Клуб Z обществена поръчка за доставка на храни и напитки е с прогнозна стойност 25,9 млн. лв. без ДДС. Тя е за продукти за военните формирования от състава на Съвместно командване на силите, Сухопътни войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили и за Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ (ИА „ВКВПД) за период от три години.

Поръчката е обявена на 18 август 2015 г., като за участие в нея са внесени 18 оферти. 

Последното заседание на комисията, на което е направена проверка дали подадените документи от фирмите отговарят на законовите изисквания, се е провело на 26 януари, но изпълнител все още не е бил избран. 

В началото на месеца министър Ненчев прекрати мащабна поръчка за доставка на нови бронирани машини за Военна полиция и Сухопътни войски на обща стойност от 50 млн. лева, а преди това за доставка на джипове за ведомството за 1,5 млн. лева.

До дни внасям в Министерски съвет проект за покупка на нов многоцелеви изтребител, обяви още Ненчев днес. Министърът се надява до края на годината да започне избор на доставчик, а до 2018, най-късно 2019 г., в България да дойдат нови 8 изтребителя.

Започваме и незабавно поръчки за модернизацията и закупване на двигатели за МиГ- 29 и за тяхната логистична подкрепа, каза още Ненчев.
За програма „Христо Ботев” той уточни, че са осигурени пари, като тези машини ще могат да бъдат използвани в следващите "една, две или три години максимум".

"Предполагам, че в рамките на следващите няколко месеца, до края на годината, авиацията ще бъде в изключително добро състояние. И ще можем, нека това да кажа, сами без каквато и да е подкрепа, ако това не е необходимо, да охраняваме сами въздушното си пространство", подчерта министърът.

Николай Ненчев присъства на празника на авиобазата "Граф Игнатиево" по случай 65 години от основаването й.

Настояваме прокуратурата да провери всички обществени поръчки в Министерството на отбраната, коментира по-късно депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева.

След като премиерът Бойко Борисов разпореди всички министри да преразгледат обществените поръчки, вчера и транспортният министър Ивайло Московски спря няколко - за изграждане на инфраструктура за безжичен интернет в Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” (ДППИ), както и такива в НКЖИ.

Преди дни пък енергийният министър Теменужка Петкова разпореди прекратяване на поръчка на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" ЕАД за външна ограда за почти 30 млн. лева.

АНКЕТА: Одобрявате ли кампанията за спиране на поръчки?