Храната е обща за всички тема, а изхранването на населението е въпрос, който може да се дискутира във всяка страна на планетата.

Точно затова Милано избра храната и прехраната за теми на открилото се преди седмица световно изложение Експо 2015 и даде възможност в него да участват и богати страни, и страни в затруднено положение, отбелязва БТА.

В италианския град Парма е централата на Европейската агенция за безопасност на храните.

Създаването й бе предвидено в Бялата книга за безопасност на храните на Европейския съюз, представена през януари 2000 г., в която бяха набелязани мерки за гарантиране на безопасността на храните по цялата верига - от производителя до крайния потребител, или от фермата до масата.

Затова може би е логично, че именно Италия организира световно изложение с темата "Да нахраним планетата. Енергия за живот" и даде възможност през следващите шест месеца всяка страна и организация, която има какво да каже по въпроса, да го направи в експоградчето Милано чрез своя павилион и експозиция.

А желание да се изкажат по въпроса имат 135 страни, 4 организации, редица неправителствени организации и големи компании. Експозициите на всички тези държави отправят най-различни послания.

Експо Милано придава освен това друго измерение на храната. Тя е не само онова, което ядат тук и сега хората, за да могат да живеят. Тя е онова, с което ще се хранят и идните поколения.

Сред по-впечатляващите послания са тези на ООН и на ЕС. ООН е убедена, че хората от нашето поколение могат да изградят такъв свят, в който да няма гладуващи.

Европа пък е убедена, че прехраната на планетата се простира отвъд самото изхранване на населението и проповядва намирането на решения на парадокса с излишъка и недостига на храна, на борбата с глада и борбата с наднорменото тегло и затлъстяването.

Следващото световно изложение ще е след две години в Астана, столицата на Казахстан, с тема "Енергия на бъдещето" и подтеми "Намаляване на емисиите на въглероден двуокис", "Енергийна ефективност" и "Енергия за всички". Засега са поканени 100 държави, сред които и България.