Това съобщи изпълнителният директор на агенцията Йордан Войнов преди заседанието на Министерския съвет, цитиран от БТА. Той уточни, че предложението е свързано с промяна в наредба на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

"Хотелите с три и по-малко звезди трябва да имат капацитет за изхранване на почиващите според легловата база. Ако легловата база например е 100 места, капацитетът на ресторанта трябва да бъде за 60 души", каза Йордан Войнов.

По думите му инспектори на агенцията са открили "аномалии", при които хотел с капацитет от 1000 легла има място за изхранване за 30 човека. "Това е абсолютно недопустимо", категоричен бе директорът на Агенцията по безопасност на храните.

От края на месец май инспектори към Областните дирекции по безопасност на храните в Бургас, Варна и Добрич извършват засилени проверки в морските  курорти. Те проверяват обекти от търговска мрежа, подвижни, временни и сезонни обекти, обекти за обществено хранене, заведения в хотелски комплекси, както и обекти, предлагащи услугата ол инклузив.

През лятото на миналата година над 300 хотела бяха глобени заради некачествен "ол инклузив" при храната. Бяха открити продукти с неустановен произход, изтекъл срок на годност и несъхранявани при добър температурен режим.