По думите на Лазар Генчев, зам.-председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България и производител на хляб в Пловдивско, увеличението е с 10 стотинки, а преди месец хлябът също бе увеличен с толкова, предаде "Фокус".

Масовият хляб в Пловдив и региона се продава за 85 стотинки цена на едро за 650 грама, а в някои магазини може да се предлага и по-скъпо.

Хлябът в Сливен до преди дни се продаваше на цени от 70 до 90 стотинки, но най-евтиният от днес вече е 80 стотинки. Белият хляб е на цена от 1 лв. за 700 грама. Все още в големите търговски вериги може да се намери хляб и за 55 – 65 стотинки.

Основната причина за поскъпването според производители е увеличението на цената на брашното до 800 лева за тон. По думите на председателя на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите в Сливен Сава Кондаков сред другите причини са поскъпването на енергоносителите и по-високият осигурителен праг през тази година.

От днес цената на 650-грамовия хляб в Пазарджик е около 85-90 стотинки, като поскъпване ще има и за пълнозърнестите и типовите хлябове. Закуските също ще бъдат с по-високи цени.

Същевременно на пресконференция след Изпълнително бюра на БСП, Явор Гечев заяви, че в България има пшеница за производство на хляб за не повече от три-четири месеца.
"Изхранването на нацията е приоритет на националната сигурност. Официално за това ще искаме публично разсекретяване на данните от Държавния резерв", допълни той. По думите му в момента Министерството на земеделието и храните се опитва да навакса това, което е продало навън като абсолютно неконтролиран износ. Месечното потребление на хляб в България е 90 000 тона, посочи Гечев.