Вчера съдът призна бившия ръководител на петролната компания "ЮКОС" и съдружника му Платон Лебедев за виновни в кражба на 218 милиона тона петрол и в пране на пари.

"Във връзка с изявленията, направени във Вашингтон и в редица столици на страни от ЕС по повод на процеса, искаме отново да изтъкнем, че този въпрос е в компетентността на съдебната система на Русия. Опитите да се оказва натиск върху съда са неприемливи", се казва в съобщение на външното министерство, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Оттам припомнят, че в интервю за водещите руски телевизионни канали президентът Дмитрий Медведев обяснил, че никой няма право да се намесва в работата на съдебните органи.
"В случая с Ходорковски и Лебедев става дума за сериозни обвинения в неплащане на данъци и пране на доходи, получени по престъпен път", се казва още в съобщението и се обяснява, че във всяка страна такива действия се преследват като престъпления. В САЩ, например, се произнасяли доживотни присъди.

"Твърденията за някакво избирателно прилагане на правосъдието в Русия са неоснователни: в руските съдилища се разглеждат хиляди дела, отнасящи се до отговорността на предприемачи пред закона. Разчитаме, че всички ще се занимават със собствените си работи - и у дома, и на международната арена", недоволстват от руското външно министерство.

Междувременно съдът на московския район Хамовники поднови четенето на присъдата срещу Ходоковски и съдружника му. Четенето на присъдата започна вчера.

Признаването на бившия олигарх Михаил Ходорковски за виновен по второто дело срещу него се отразява негативно върху репутацията на Русия по отношение на спазването на човешките права, заяви по-рано американският държавен секретар Хилари Клинтън. "Признаването на Ходорковски и Платон Лебедев за виновни поставя много сериозно въпроса за съдебното преследване, извършвано на селективен принцип и за отдаването на приоритет на политиката над върховенството на закона", заяви Клинтън.

Председателят на Европарламента Йежи Бузек коментира, че делото е показателно за проблемите с върховенството на закона и правата на човека в Русия.
Върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън припомни на Москва, че трябва да спазва международното право, пише Франс прес, цитирана от БТА.

Според германският външен министър Гидо Вестервеле присъдата е съмнителна и противоречи на плановете на Москва да модернизира Русия. Процесът срещу Ходорковски бил "стъпка назад" за демокрацията в страната.

От британското външно министерство обясниха, че "законът трябва да се прилага еднакво за всички".