Това съобщи на пресконференция в сградата на община Горни Лом окръжният прокурор Маруся Илиева след направения първи оглед на мястото на инцидента, предаде БТА.

В брифинга участва и Андрей Цветанов - ръководител на отдел в Националната следствена служба.

Втората версия за инцидента е за нарушаване на правилата на охрана на труда, съобщи Маруся Илиева.

При днешния оглед на мястото са открити четири кратера. Единият е с големина 6 метра, другите са с размери около половин метър. Пейзажът на мястото на инцидента е близък до лунен, каза Андрей Цветанов.

Общо 15 следователи работят по инцидента не само в селото, но и във Видин, София и Монтана. Образувани са седем работни екипа, към тях има привлечени технически лица и съдебни лекари и експерти.

Започнали са разпити на хората от първата смяна, която е работила в завода и е напуснала непосредствено преди експлозията. Взети са показания и от направилите снимки от безпилотния самолет. Към работната версия е приложен и снимков материал от специализираната машина "Пустинна котка".

От хуманни съображения все още не са разпитани близките на загиналите, каза Илиева.

В огледа на района участват освен специалисти на Националната следствена служба, сапьори, обучени кучета и съдебни лекари.

БНТ съобщи, че са били открити биологични следи, което означава, че е е възможно това да позволи някои от жертвите да бъдат погребани. Има и намерена обувка. Засега все още обаче няма яснота чии са тези следи.

Засега не могат да се издадат смъртни актове, но пък застрахователна компания обяви, че ще изплати обезщетенията на близките на жертвите, без да чака издаване на актове.

При експлозията в бившия завод "Миджур" край село Горни Лом на 1 октомври загинаха 13 мъже и две жени.

Вижте имената на загиналите тук >>>


Открита е и национална набирателна сметка, по която ще се събират средства за семействата на загиналите, като постъпленията ще бъдат разпределяни ежемесечно.

ИНТЕРНЕШЪНЪЛ АСЕТ БАНК АД клон ВИДИН
IBAN BG48IABG74963300401901
BIC : IABGBGSF


Министерството на отбраната е предоставило най-добрите си експерти в подкрепа на действията за изясняването на причините за тежкия инцидент с взрива в завод "Миджур" край с. Горни Лом.

Днес България е в траур в тяхна памет.

АНКЕТА: Защо живеем от взрив до взрив?