Той каза това при посещението си днес в Хасково, предаде БТА. "Някои от идеите, които излизат за временно намаляване на цената - например, отпадане на добавката за биогорива - аз съм категорично против", посочи вицепремиерът и добави, че това вече е било направено като временна мярка.

По думите му това е изискване на Европейския съюз и ние трябва да се стремим да го изпълняваме. Освен това, според него, биодобавките са полезни и екологични, а и по този начин се подпомага секторът на земеделието. Няма как да намалим или - да отпадне акцизът, дори и временно, защото ние сме дори под минимума, изискван от ЕС, отбеляза вицепремиерът.

Според финансовия министър най- доброто политическо решение в случая е отварянето на резерва, което би укротило цените на горивата за няколко седмици . Това обаче може да се случи, само ако е координирано в рамките на целия Европейски съюз.

Симеон Дянков, придружаван от областния управител Ирена Узунова, посети паметника на 10-ти Родопски полк в Хасково и пое ангажимент държавата да помогне със средства за възстановяването му.

По изчисления на "Лукойл", които бяха представени тази седмица на енергийния министър Делян Добрев, цената на бензинът може да падне с 5 стотинки, ако бъде премахната биосъставката.

Друг вариант за понижение на цените, според "Лукойл" е да отпадне или да бъде намалено изискването за 60-дневни запаси.

След срещата с шефа на "Лукойл" Валентин Златев, енергийният министър Делян Добрев заяви, че цените на горивата го притесняват и че не е изключено бензинът да стигне до 3 лева за литър. Това обаче зависи от международните пазари./