Вчера първо от БСП, а после и от ГЕРБ предложиха да бъде създадена такава комисия.

Днес обаче депутатите отхвърлиха предложението на ПГ на "БСП лява България" и гласуваха, предложената от ГЕРБ.

Комисията трябва да направи проверка на всичките данни, факти и обстоятелства, водещи до съмнения за изкривяване на конкуренцията на пазара на горива и до съмнения за злоупотреба с господстващо положение в периода от 2008 до юли 2016 г..

„За“ предложението гласуваха 155 народни представители, „против“ - 0, „въздържали се“ – 2, с което то бе прието.

Вносителите от ПГ на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт посочват, че през месец февруари 2016 г. в Народното събрание е внесена гражданска инициатива, в която подробно се аргументира тезата, че съществуващите картелни споразумения, поддържащи значително по-високи цени на горивата в България спрямо средноевропейските, са ощетили държавата и българските граждани с над 3 млрд. лв. за последните 3 години.

Според вносителите това твърдение следва да бъде проверено, включително с изискването на експертизи от компетентни.

Темата за пазара на горива е важна, защото съществува сив сектор, който постоянно генерира приходи и работи за дискредитиране на партийните системи, за купуване на гласове, и за купуване на магистрати и за генериране на престъпност, каза народният представител от ПГ на Патриотичния фронт Емил Димитров - Ревизоро.

Според него една такава комисия трябва да провери внасянето на горива, преработката на горива, дистрибуцията на горива, разбира се продажбата и отчитането и внасянето в бюджета на дължимия акциз и ДДС.

По думите му водещ трябва да е балансираният поглед и безпристрастният анализ на ситуацията, без да се правят обвинения и да се издават присъди.

Таско Ерменков от "БСП лява България" изрази удовлетворение, че Народното събрание най-после е намерило тема, която отговаря на нуждите на обществото. Той отбеляза, че в предложението на групата не е определен срок за проверката, защото считат, че ако се вземе срок от осем години, може да се събере прекалено много информация, която не е необходима.

Ерменков предупреди ГЕРБ, че ще понесе цялата политическа отговорност за резултатите от комисията заради пропорционалния принцип на конституирането й.

По време на дискусията заместник-председателят на ПГ на РБ Мартин Димитров отбеляза като положителен факта, че има две предложения за проверка на пазара за горивата. По думите му предложението на ГЕРБ е по-коректно, защото картелът е само една от формите на изкривяване на конкуренцията.

Димитров смята, че комисията трябва да работи за законодателни промени, които да премахнат или намалят пречките пред конкуренцията на пазара на горивата, за да може, чрез ценова конкуренция цените в страната да бъдат сравними с тези в ЕС.

За председател на комисията бе избран Валентин Николов от ГЕРБ. Заместник-председатели ще са: Петър Славов – РБ и Емил Димитров – ПФ. В състава ѝ влизат народните представители: Евгени Стоев - ГЕРБ, Атанас Ташков - ГЕРБ, Димитър Бойчев - ГЕРБ, Пламен Йорданов - ГЕРБ, Евгения Ангелова - ГЕРБ, Добромир Проданов- ГЕРБ, проф. Румен Гечев - БСП, Георги Търновалийски - БСП, Филип Попов - БСП, Йордан Цонев - ДПС, Хамид Хамид - ДПС, Петър Чобанов – ДПС, Настимир Ананиев – РБ, Борис Ячев – ПФ, Георги Ковачев - „БДЦ – Народен съюз“, проф. Любомир Владимиров - „Атака“ и Иван Славов Иванов – АБВ.

Временната анкетна комисия бе избрана за срок от три месеца.

Преди дни КЗК обяви че на пазара на горива има картел. Засега комисията излезе с "твърдение за нарушение" на „Лукойл България“ ЕООД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България” ООД, „Петрол” АД и „Нис Петрол” ЕООД, която е позната за клиентите с марката „Газпром”. Според КЗК те са се договаряли на какви цени да продават горивата на крайните си потребители.