Това посочи пред btV депутатът от „Воля” Боряна Георгиева, цитирайки данни предоставени след запитване от министъра на вътрешните работи Валентин Радев.

Тя добави, че това са пари от фишове, наказателни постановления и електронни фишове. По думите й след като МВР не може да събере глобата след определен период се прехвърля към НАП и там връзката се губи.

Боряна Георгиева посочи, че „Воля” предлага законопроект, който да улесни плащането, чрез поставяне на ПОС терминал в колите на "Пътна полиция", които са оборудвани с таблети. Тя изрази надеждата законът да мине въпреки партийната окраска на депутатите, защото е в помощ на всички.

В мотивите си депутатите от партията на Веселин Марешки са записали, че така ще се повиши събираемостта на глобите от фишове, както и ще се намали административната тежест за гражданите, тъй като те ще могат да заплащат сумите на място, а отнетите книжки ще се връщат веднага.

Другият мотив на вносителите е, че така чужденци няма да могат да напускат страната без да са платили глобите си.

Вчера началникът на „Пътна полиция” Бойко Рановски съобщи, че КАТ предприема драстични мерки, като за неплатени глоби вече ще се проверяват не само водачите, но и пътниците в колите.