Над  20 години НСО работи без закон, като дейността й е уредена в правилник и с няколко текста в закона за отбраната. За първи път в специален закон управляващите разписват задълженията и статута на държавните гардове, предаде Дарик радио.

Проектозаконът, който е публикуван за обществено обсъждане, посочва правото на офицерите и сержантите от НСО да изискват информация от публични органи, фирми или физически лица при изпълнение на дейността на службата. Органите и лицата, които не предоставят безвъзмедно информация и не съдействат могат да бъдат наказани с глоба до 200 лева.

За онези, които противозаконно пречат на служител на НСО за изпълни функциите си, проектът предвижда наказание от 500 до 1000 лева.
Двойно по-голяма - до 2000 лева, е заложената глоба за шефовете на държавни органи и ведомства, местна администрация, фирми и граждани, които не изпълняват задълженията си по този закон.

В проекта не са посочени конкретни нарушения, но според разпоредбите шофьор, който не отбие автомобила си при звуков и светлинен сигнал на минаващ кортеж на службата за охрана, би могъл да бъде санкциониран с глоба до 300 лева.

През последните години автомобили на службата неведнъж бяха замесени в пътни инциденти - беше блъсната линейка, а жена на пешеходна пътека се размина за малко.

Проектозаконът залага още случаите, в които гардовете могат да използват оръжие, физическа сила и дори да задържат лица, които създават опасност за охраняемите. Въпреки изричното уточнение, че работещите в службата нямат полицейски правомощия. Освен в случаите на въоръжено нападение, предотвратяване на отвличане и пресичане на терористичен акт, служителите на НСО ще могат да ползват оръжие, за да спрат транспортно средство, създаващо опасност за охраняваните или за защита от нападение на опасни животни.

Гардовете няма да могат да използват физическа сила срещу бременни и деца, освен в случаите на масови размирици, пише още в проекта, цитиран и от в. "Труд". Иначе ще имат право на помощни средства - противошокови палки, въжета и димки, белезници.

Както и досега, НСО ще пази плътно президента, председателят на парламента и премиера, пише още в законопроекта. Главният прокурор и вицепрезидентът ще имат осигурена охрана по местоживеене и месторабота и специализиран транспорт. С коли на НСО ще се предвижват председателят и членовете на Конституционния съд, зам.-председателите на Народното събрание, министрите, шефовете на Върховния касационен и на Върховния административен съд и кметът на София. От списъка отсъства омбудсмана.