Дянков заяви пред журналисти в Ахтопол, че лично ще спира пушачите и ще им прави забележки, предаде БТА.
"Тази вечер смятам да извърша проверки в Бургас, Слънчев бряг, Созопол. И без това имаме доста работа в района", съобщи още Дянков.

Относно опитите за заобикаляне на закона чрез пререгистрация на заведенията в частни клубове, вицепремиерът коментира, че забраната за пушене категорично ще бъде ефективна.
"Ако трябва ще променим закона, но и в частни клубове няма да се пуши и проверки ще има", категоричен бе той.

Дянков реагира гневно на заплахите, че хората щели да пушат цигари без бандерол като отмъщение към държавата заради наложените ограничения. "Това са глупави коментари, които не само граничат с простащина, но и показват неуважение към законите и институциите. Бизнесът имаше 2 години, за да преправи помещенията съобразно новите изисквания. Време беше за тази забрана", допълни министърът, цитиран от "Стандарт".

„Можем да направим заключение, че от всички направени проверки се установява съвсем малък процент на нарушителите, което е прекрасно. Явно всички вече са запознати, че законът е влязъл в сила, тоест имат лична отговорност и към собственото си здраве, и към здравето на околните”, коментира пред журналисти пък здравният министър Десислава Атанасова.

Още в първите часове на 1 юни инспектори от регионалните здравни инспекции, подкрепени от полиция, започнаха проверки в нощни заведения. Един от първите актове за нарушения е съставен на собственик на заведение в Студентски град в столицата. Инспекторите се натъкнали на надпис на вратата, че в заведението се пуши, предаде БНР.
Здравните инспектори Дора Антова и Пепа Василева констатираха, че е налице нарушение: "В залата за консумация се пушеше от клиенти, имаше пепелници, които не бяха прибрани, нямаше в тях фасове, но дефакто се пушеше, за което е съставен акт за нарушение на управителя на заведението".

Докато проверяващите и придружаващите ги полицаи чакаха пред друг нощен клуб управителят да бъде уведомен и да бъдат пуснати вътре за проверка, сервитьорките сръчно прибираха пепелниците, предаде репортер на БНР. В заведението имало частно парти и затова журналистите не бяха желани. Клиент излезе навън и разказа: "Не че щях да се скрия. Аз ви видях отвън. Това че са дошли полицаи добре, ще ме глобят, ще платя един път или два пъти и след това е безсмислено да ходя по заведения".

Вътре в заведението пред проверяващите друг клиент вадеше хартийки и сгъваше цигари от чай. "Той реши, че може да направи демонстрация, да увие в хартия от този въпросен чай, за да ми демонстрира как може да си запази чайовата цигара", коментира инспектор.
Тепърва ще започнат тарикатлъците, смятат проверяващите.

Д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, припомни пред "Фокус", че здравните инспектори имат право да поискат личните документи на нарушителите на забраната, но нямат право да ги принудят да ги дадат, такива функции има само полицията. Той посочи, че инспекторите ще бъдат особено активни през следващите два-три месеца, особено вечер в петък, събота и неделя, когато заведенията са най-посещаеми.

След края на работния ден днес от пресцентъра на здравното министерство обявиха временни резултатите от проверките. Здравните инспектори в София, Видин, Шумен, Хасково, Пазарджик, Кюстендил, Ямбол и Кърджали са извършили 890 проверки, съставени са 12 акта, издадени са 34 предписания. В столицата са извършени 325 проверки и са издадени 6 акта.

Проверявани са следните видове обекти: лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ, детски и учебни заведения, заведения за хранене и развлечения, аптеки, басейни, фризьорски салони, магазини за битова химия, пощенски клонове, клон на НАП, банки, общински администрации, библиотека, пенсионерски клуб. При проверките са констатирани нарушения, свързани с тютюнопушене в двора и в учителските кабинети на училищата, в заведения за хранене и развлечения, включително и останали табели като "Зала за пушачи". Има установени нарушения на забраната за тютюнопушене в лечебно заведение.

При проверките здравните инспектори са съставили констативни протоколи и са дали указания на собствениците на заведения за хранене и развлечения и директорите на учебни заведения за прилагане изискванията на закона.

Сигнали за нарушения могат да се подават на телефон 0700 20 009 от цялата страна на цената на един градски разговор.