Глобата ще бъде наложена за нарушаване на условията в комплексното разрешително за изпускане на неорганизирани емисии в околната среда, съобщи директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите в града Лилия Атанасова, цитирана от БТА.

Ще бъде стартирана и процедура за преразглеждане на комплексното разрешително, изготвя се и сигнал до прокуратурата. Нарушенията са констатирани през уикенда, като за двата дни в екоинспекцията са постъпили общо 45 сигнала за неприятни миризми от русенци.

Изпускане на непречистени отпадъчни газове чрез вентилационната система е установено след 20.00 часа на 10 септември. Неприятните миризми са локализирани в Индустриалния парк на Русе. Над производствените халета на „Монтюпе” ЕООД е наблюдаван продължително сивкав облак.

В североизточна посока от площадката на дружеството, на разстояние от около 100-150 метра е установено, че от покрива на хале № 3 се отделя облак от сивкав дим, който се издига приблизително на височина от 20-30 метра, а вятърът го отнася към града. В същото време от организираните източници, посочени в Комплексното разрешително не са отделяни емисии.
Същото нарушение е констатирано и на 11 септември вечерта, когато отново през вентилационните съоръжения са изпускани отпадъчни газове от производството.

Нарушението е удостоверено с термоанализатор на „Гранична полиция“, се казва в съобщение на МОСВ.

По думите на Атанасова така се доказва, че има неорганизирано изпускане на емисии от това място.

В понеделник екип на РИОСВ-Русе приложи принудителната административна мярка за блокиране на вентилационните съоръжения. На дружеството са дадени предписания в срок до 26 септември да осигури възможност за трайното запечатване на 108 вентилационни клапи.
Операторът трябва да започне процедура по преразглеждане на действащото си в момента Комплексно разрешително.

"Ще сезираме и другите компетентни органи да вземат отношение. Този проблем не е само на МОСВ, респективно на РИОСВ", каза Атанасова.

Красимир Живков, зам.-министър, заяви, че МОСВ е за това да има чуждестранни инвестиции и е за развитие на българската икономика, но при спазване на екологичното законодателство.
"Нарушението е системно. Затова ще бъдат предприети и най-строги санкции", каза Живков.

Френско-българска търговска и индустриална камара излезе и с официално становище по темата.

"В момент, в който страната губи чуждестранни инвестиции, които отчитат спад от 18 процента само за последното шестмесечие, е недопустимо един от най-големите инвеститори в страната да бъде неправомерно обвиняван и преследван, в името на това, да се защитават чужди интереси. България е на път да загуби свой основен индустриален инвеститор", казва в изявлението си председателят на Управителния съвет на камарата Стефан Делае.