Унгарската Сметна палата глоби основната опозиционна партия, националистическата "Йоббик", със сумата от 362 милиона форинта (1,29 млн. долара) заради антиправителствена кампания с билбордове, спонсорирани от заможен противник на премиера Виктор Орбан, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Йоббик", която за пръв път влезе в парламента през 2010 г. с радикална крайнодясна програма, сега се представя с по-центристки образ с цел да измести Орбан от властта на изборите през април. Неговата политическа сила Фидес обаче изглежда с добри шансове да остане управляващата партия.

Според проучване на социологическата агенция "Медиана" от ноември за седмичното издание "ХВГ" Фидес има подкрепата на 39 процента от избирателите. За "Йоббик" тя е 11 процента, а Унгарската социалистическа партия изостава доста на третото място със 7 процента.

Потвърждавайки заключенията на предварителен доклад, Сметната палата заяви, че "Йоббик" е глобена за провеждане на рекламна кампания на цени под пазарните. Палатата дава на партията 15-дневен срок, в който да плати глобата.

Санкцията е равносилна на получената по незаконен начин отстъпка в цената за кампанията, в хода на която Орбан и хора от обкръжението му бяха обвинени в корупция.

Глобата съставлява над две трети от годишната партийна субсидия на "Йоббик", която е 476 млн. форинта. Партията заяви, че това може да попречи на предизборната й кампания, и отрича да е извършила нещо нередно.

Субсидията на "Йоббик" също така следва да бъде орязана със същия размер като този на глобата, каза говорител на Сметната палата.

Партията е използвала билбордове собственост на магната Лайош Шимичка, някогашен съратник на Орбан, който впоследствие се отдели от него и стана поддръжник на крайната десница. Унгарският премиер беше казал в миналото, че Шимичка е "похитил" "Йоббик". И партията, и магнатът отричат това.