Спорните промени в Закона за българското гражданство, публикувани в понеделник за обществено обсъждане и предвиждащи изискване за уседналост от три месеца и за парламентарни, и за президентски избори, са били включени в проекта по настояване на президентството.

Това се е случило на среща в понеделник, на която са присъствали президентът Румен Радев и правният му секретар Емилия Друмева, разказа пред "Дневник" уволненият служител от Министерството на правосъдието Любомир Талев.

Той заяви, че именно Друмева и нейни съветници са автори на проекта.

Секретарят на президента Румен Радев по правните въпроси проф. Емилия Друмева потвърди пред "Клуб Z", че е "консултирала" Проектозакона за българското гражданство, пуснат за обсъждане и спрян от правосъдното министерство, в който се предвиждаше и ремонт на изборните правила.

Скандалът с проекта гръмна вчера, тъй като с промени през преходни и заключителни разпоредби се искаше въвеждане на уседналост за всички българи на парламентарни и президентски избори, а това на практика значи край на гласуването зад граница.

Днес служебният министър на правосъдието Мария Павлова оттегли проекта и уволни директора на дирекция "Съвет по законодателството" Любомир Талев, защото е пуснал "през главата й" текста за обсъждане в публичното пространство.

Mediapool се свърза с Дирекция "Съвет по законодателство" минути след публикуването на информацията за освобождаването на Талев. От там заявиха, че не са чували нищо за това решение на Павлова. Което означава, че новината е била съобщена за медиите още преди уволненият да е бил информиран за решението на министъра.

ГЕРБ: Някой го отнася, без да е виновен

Абсурдно е оправданието, че промените в Закона за българското гражданство за изборите не са били съгласувани със служебния министър на правосъдието, заяви бившият правосъден министър Екатерина Захариева на брифинг на ГЕРБ.

По време на пресконференцията стана ясно, че междувременно правосъдният министър Мария Павлова е свалила проекта и е уволнила шеф на дирекция, който го бил публикувал умишлено, преди да го съгласува с нея.

БСП: Изборното законодателство не е за служебния кабинет

Кристиан Вигенин от БСП приветства решението проектът за изменение в Закона за българското гражданство да бъде оттеглен.

Вигенин посочи, че предстои сериозен дебат в парламента по цялостни промени в изборното законодателство. Според него въпросите, които този законопроект третира, ще бъдат обсъдени широко и решавани в рамките на този по-голям дебат.