Предложението беше включено в Изборния кодекс, прието със 145 гласа „за”, 27 „против” и 1 „въздържал се”.

Не се допуска образуването на секции извън консулствата и посолствата на България в други страни.

Текстът бе приет с редакционна поправка от народния представител Искрен Веселинов от ПГ на Патриотичния фронт. Първоначалното предложение, заложено в проекта, гласеше, че изборни секции не могат да бъдат образувани извън дипломатически мисии на България само в страни, които не са членки на ЕК, но това беше променено.

Красимир Каракачанов от ПГ на ПФ аргументира промяната с необходимостта да се намали организираният вот в Турция. Той попита кой ще контролира изборния ден в Анадола.

„В българския парламент ще влезе една партия, която ще отстоява интересите на друга страна”, каза по-рано Каркачанов, цитиран от "Фокус".

"Всички знаем, какво правят техните дипломати в България, всички знаем, какво прави тяхната агентура в България, всички знаем, какви са позициите на тази държава към държавата Булгаристан, според тях.

И задавам въпроса - ще позволим ли, някой да ни организира избори, да ни вкарва партии в българския парламент, които не ги е избирал българският гражданин, а ги избират хора, на които някой друг им казва за кого да гласуват
?", коментира още Каракачанов, цитиран от БНР.

По думите му от това гласуване, ще стане ясно, има ли сделка между някои фактори в България и Ердоган, има ли български политически формации, които са "клекнали на неосманистка и ислямистка Турция"

На предложението се противопоставиха от РБ. Настимир Ананиев заяви: 

"Не може с това законодателство, което се предлага, да бъде оправданието Турция. Защото, ако в Турция живеят 150-200 хиляди българи, извън Турция и другаде, живеят може би милион и повече. Защо трябва да лишаваме тези хора от правото на глас? Не мисля, че доводите, които изказвате, трябва да са причината да се ограничат всички други българи, извън ЕС, да могат да гласуват". 

Рамадан Аталай от ДПС заяви, че щом вчера е прието задължителното гласуване, държавата трябва да създаде възможност на всички граждани да гласуват свободно. 

Красимир Каракачанов възрази с думите, че никой не лишен от правото на гласуване, а хората ще могат да дадат вота си в дипломатическите представителства.

Четин Казак, който е съпредседател на ПГ на ДПС, заяви, че ако бъдат приети текстовете неговата парламентарна група ще стане твърда опозиция.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) посочи, че дори в Европа има проблеми с откриването на допълнителни секции.

Как ще става

ЦИК ще определя условията и реда за образуване на избирателни секции извън страната, включително условията, реда и организацията за гласуване на българските граждани извън страната само в секции, образувани в дипломатическите представителства на страната, не по-късно от 57 дни преди изборния ден. 

Наши сънародници искат Манолова да сезира КС

Българите зад граница ще призоват омбудсмана Мая Манолова да сезира Конституционния съд за ограничаване на правата на гражданите с отказа да обособят район "Чужбина", коментира пред БНР Стефан Манов от Обществения съвет на българите във Франция. 

"Депутатите показаха възможно най-скандалното, най-обидното поведение. Посланието, което отправят към нас, е: "Вие не сте част от българската нация", каза Стефан Манов. 

По думите му, това, което сега се прави, никога не се е случвало, дори по времето на Искра Фидосова и е достигнало дъното на политическия морал. 

"Скандалът с вота на ПГ на ГЕРБ е огромен", 
добави Манов

Кръстосан огън: Да има ли в бюлетината графа "Не подкрепям никого"