След измененията гаранциите, предоставяни от Австрия за фонда, ще се увеличат от 12 до 21,6 милиарда евро.

Европейският фонд за финансова стабилност (ЕФФС) бе създаден на 10 май 2010 година на среща на европейските лидери в Лисабон като временен механизъм. В средата на 2013 г. той трябва да бъде заменен от постоянния Европейски стабилизационен механизъм (ЕСМ), който ще има същите правомощия.
ЕФФС ще се ръководи от германеца Клаус Реглинг. Фондът ще може да набира сам средства чрез кредитиране от капиталовия пазар. За тази цел страните от еврозоната предоставят гаранции, които сега са в размер от 440 млрд. евро. На практика обаче засега ЕФФС може да поема кредити само за 260 млрд. евро.

Австрия е 14-тата от 17-те страни членки на еврозоната, която одобри реформата на ЕФФС след гласуване с голямо мнозинство. Проектът трябва да бъде ратифициран от всички държави от валутния съюз.

Вчера долната камара на парламента на Германия - Бундестагът, най-силната икономически страна в еврозоната, също одобри с голямо мнозинство разширяването на правомощията на ЕФФС, давайки ясен сигнал на останалите страни. Днес решението бе гласувано и от горната камара.

Общото решение за отпускането на шестия транш от помощта за Гърция вероятно ще бъде взето на 13 октомври на планирана среща на финансовите министри от еврозоната. Преди това решението трябва да мине през парламентите на съответните държави.

Освен Австрия промените в ЕФФС са одобрени от Естония, Германия, Белгия, Кипър, Испания, Финландия, Франция, Гърция, Ирландия, Италия, Люксембург, Португалия и Словения. Предстои да гласуват парламентите на Словакия и Холандия в средата на октомври.
Все още обаче не са определени датите за гласуване в парламентите на Кипър и Малта.
При Португалия и Ирландия няма изрично условие решението да бъде гласувано от парламента.