В изявление духовниците определят шествието "като публична, безцеремонна и срамна демонстрация на содомския грях". Според тях този парад е "с гибелни последици за физическото и духовното здраве на хората".
Той руши традиционните устои и ценности на българския народ, и внася съблазън в мирогледа на нашите деца и младежи, пишат архиереите от синода, цитирани от БТА.

Светият синод призовава властимащите да забранят провеждането на това Содомско сборище, а гражданите - да не участват в тази "мерзост на запустението", която си позволява да се противопостави на реда, вложен в нас и в света от Бога - Творец на всичко видимо и невидимо", възмущават се божите наместници.

В изявлението синодът призовава всички да изразят несъгласието си с предстоящата проява, която "нарушава богообразното достойнство на човешката личност, възвишеното значение на семейната любов между мъжа и жената, и устоите на обществения морал".

По-рано днес 25 неправителствени организации също се обявиха против парада на хомосексуалистите. От организацията за обществена самозащита "Едно" дори обявиха, че в четвъртък организират протест срещу проявата. Той ще започне от Столична община в 13.00 часа, като шествието ще премине през площада пред храм-паметника  "Александър Невски" и Народното събрание

Светият синод скочи и срещу миналогодишния гей парад "Rainbow Friendship”, който се проведе през юни. Той премина при засилени мерки за сигурност и без инциденти за разлика от парада през 2008 г., когато се стигна до сблъсъци и намеса на полицията. Тогава бившият лидер на Български национален съюз Боян Расате бе осъден на 6 месеца пробация, след като беше арестуван на шествието и обвинен в нарушаване на обществения ред.

През март тази година скинари атакуваха гей парад в Пазарджик, който се проведе в протест на общинската наредба, с която в града бяха забранени подобни прояви. Срещу единствената подобна в страната забрана обаче, беше заведено дело в Комисията за защита от дискриминация, която през май я отмени. На свой ред, от общината обжалват във Върховния административен съд. Очаква се окончателното решение.