Орденът се връчва за тяхното поведение при отстояването на християнските ценности, защитата на православната нравственост и морал, на светостта на брака, семейството и държавността, съобщават от Пловдивската митрополия, цитирани от Дарик. Решението е взето по повод разразилата се дискусия около Пазарджик във връзка със скандалния чл.14 от Наредбата за обществения ред, който забранява публичната демонстрация на сексуална и друга ориентация на обществени места.

Кметът Попов получава медала за твърдата политика на общината по отношение на забраната за публично демонстриране на сексуална ориентация.
Прокурорът пък заслужил ордена за свое постановление, клеймящо гейпроявите, които приравни със содомията, педофилията и мастурбацията.

В официална позиция на Пловдивската митрополия се казва, че Епархийският съвет приема с недоумение и тревога публичните критики и порицания, на които са били подложени прокурор Стефан Янев и общинското ръководство на Пазарджик заради заетата от тях позиция във връзка с текста от Наредбата за обществения ред и «отказа на местната община да разреши провеждане на гей парад в града“.

Прокурор Стефан Янев и кметът на Пазарджик Тодор Попов ще бъдат удостоени с най-високото отличие на Пловдивската епархия - орден «Свети апостол Ерм“. Церемонията ще се състои в катедралния храм «Успение на Света Богородица“ в Пазарджик.

Миналия месец пък варненският митрополит Кирил се обяви против решението на Върховна касационна прокуратура, с което бе отменено постановлението на прокурора Янев, но призова за повече толерантност към хората с различна сексуална ориентация.