Окръжните магистрати го признаха за виновен и постановиха 2-годишна условна присъда, като го лишиха и от правото да шофира за период от 3 години. 

Катастрофата е станала на 27 ноември 2014 година в село Копривлен, Благоевградска област. 

На улица „Атанас Тешовски", като правоспособен водач на МПС, при управление на собственото си моторно превозно средство – лек автомобил марка и модел „Хюндай Санта Фе", в населено място, със скорост от около 68 км/час в участъка на пътя на излизане от село Копривлен в посока към село Парил, Димитър Гамишев е нарушил правилата за движение по пътищата.

Поради това депутатът от ГЕРБ е блъснал пресичащия пътното платно от ляво на дясно по посока на движението му пешеходец - Иван Жбантов от село Копривлен, като причинил смъртта му. Мъжът починал в "Пирогов", въпреки усилията на лекарите да го спасят. 

Миналата година Гамишев сам се отказа от имунитета си, който беше поискан от главния прокурор Сотир Цацаров.

"Много съжалявам за станалото, на всеки може да се случи да попадне в такъв инцидент, ще обжалваме присъдата. Има неуважени пропуски, които въздействат върху съдебния процес", лаконичен бе народният представител, след като чу решението на Окръжния съд в Благоевград.