Вчера общинският съветник от БСП в Пловдив Тодор Кръстев съобщи, че през уикенда хора на управляващата партия ще се събират да "да ядат чевермета" до язовир "40-те извора" и войници от поделенията в Крумово и Граф Игнатиево са били използвани, за да подготвят терена с разпъване на 1400 палатки.

От МО уточниха, че в началото на юли е получено писмо от кмета на район "Източен" Петър Петров с молба за съдействие и от името на район "Централен", за предоставяне и развръщане на палатки и водоноски, при организиране на среща с граждани и провеждане на благотворителен обяд на 16 юли, като разходите са за сметка на организаторите.

"Традиционна практика на министерството е при възможност да удовлетворява и подпомага исканията на представителите на местните власти при организиране на различни регионални мероприятия", се казва в съобщението.
От началото на годината военните подпомогнали повече от 10 общини при организирането и провеждането на инициативи от местно значение, сред които са Свиленград, Ямбол, Смолян, Чипровци, Горна Оряховица, Карлово, Сливен, Гоце Делчев и други. Над 37 са подписаните заповеди от министъра на отбраната за безвъзмездно предоставяне на движимо имущество на общини от цялата страна.
"От изложеното дотук е видно, че твърденията по отношение на Българската армия и Министерство на отбраната са напълно неоснователни", заявиха още от военното ведомство.

Междувременно общинският съветник Тодор Кръстев съобщи пред  "Фокус", че в писмото на Петров никъде не е посочено, че трябва да се използват служители на армията за обезпечаване на политическото събитие. Кръстев каза още, че депутати от левицата ще отправят въпроси към представители на Генералния щаб на Българската армия за това дали са командировани военнослужещи. Той уточни, че питането е свързано и с това дали на военнослужещите ще им бъде заплатено за това, което ще извършват във връзка с организирането на събитието.
"Скандалът е огромен и военните в Пловдивска област са настръхнали, защото са карани в 40-градусова жега да копаят окопи и да опъват палатки", каза още общинският съветник и добави, че това противоречи и на военния закон.

По-рано пък депутатката от БСП Мая Манолова се обърна към премиера Бойко Борисов в парламента с думите: "Нормално ли е български военнослужещи да опъват палатки за купон на ГЕРБ? Трябва да се борите за нормалното съществуване на българския народ, а не за чевермета да впрягате армия”.

"Не мисля, че са използвани военни", заяви обаче кметът на район "Централен" в Пловдив Райна Петрова. По думите й от МО са взети единствено палатки под наем, за да се използват за мероприятието, в което тя не вижда проблем.
"Като администрация имаме право да се срещаме с граждани и да си организираме мероприятия, официално по надлежния ред, както сме го направили", каза още Петрова.